Варна 16°
fallback
Лайфстайл
12:02 | 28 декември 2014
Обновен: 05:49 | 20 септември 2024

Лекарствата, от които се разболяваме

Кои медикаменти трябва да избягваме?

По материала работи: manager

С желанието да се излекуваме бързо, често посягаме към най-масовите лекарства, без дори да се посъветваме със специалист. Но знаем ли какви вреди ни носят те?

Тези медикаменти, макар да осигуряват облекчение веднага, понякога могат да се окажат опасни в дългосрочен план. Не само тялото, но и мозъкът значително се повлиява от тях.  

Ето някои от лекарствата, с които трябва да бъдем особено внимателни.  

Антибиотици   Те са най-опасни от всички медикаменти. Да, антибиотиците възпрепятстват растежа на бактерии и гъбички в тялото ни, но убиват и полезните видове, поради което отслабват и имунната система.   При продължителна употреба бактериите стават устойчиви на тях и антибиотиците вече не действат дори при смъртоносни инфекции. Независимо колко е голяма дозата им.  

Аналгин   Този медикамент е забранен за продажба в повечето европейски държави, заради сериозни странични ефекти. Най-страшният и коварен е поради намаляване производството на бели кръвни телца – именно те защищават организма от врагове – вируси, бактерии и гъбички.

Така честото облекчение на болката с аналгин в последствие може да ни струва прескъпо – поява на инфекции, а в най-тежките случаи заболяване от агранулоцитоза – тежък срив на цялата имунна система.

 

Антиалергени

 

Антихистамините за лечение на алергии, както и класическите психотропни вещества и някои лекарства, които понижават кръвното налягане, причиняват забавяне на реакциите.  

Разпространените “антиалергени” - димедрол, диазолин, супрастин, тавежил и други, забавят реакциите и потискат нервната система.  

Антихистамини се съдържат и в лекарствата против простуда от типа на фервекс, терафлу и т.н. Преди пътуването е по-добре да не ги приемате.

 

Успокоителни

 

Лекарствените продукти на базата на активни вещества имат успокояващ ефект, потискат тревожността, безпокойството, но в същото време намаляват концентрацията на вниманието и координацията на движенията.

 

Антидепресанти

 

Тези лекарства нанасят сериозен удар върху бъбреците и черния дроб и при продължително приложение предизвикват мозъчна хипоксия. Могат и да провокират исхемична болест на сърцето.

По-лошото е, че те нарушават зрителното възприятие на действителността (замъгляване на погледа или двойно виждане) и координацията на движенията.

Емоционалната възбуда променя оценката на действителността. Те предизвикват психологическа зависимост тип "само с хапчетата ми е добре".

 

Противозачатъчни

 

Жените, приемащи противозачатъчни таблетки, са подложени на риск от развитие на рак на шийката на матката, съгласно ново изследване, публикувано в списание Lancet. Рискът от получаване на такава опасна вреда от противозачатъчните таблетки се повишава, колкото по-дълго продължава приема на тези средства.

При жените, които приемат орални контрацептиви дълго време, вероятността от развитие на рак на шийката на матката е два пъти по-висока, отколкото при тези, които никога не са използвали таблетки.

Друго изследване, проведено в САЩ, сочи, че при жените в период на постменопауза, които приемали противозачатъчни таблетки до раждането на първо дете, рискът от заболяване от рак на гърдата е с 44% по-висок в сравнение с жените, които никога не са използвали орални контрацептиви.

 

Статини

 

Добре известните вече статини са лекарства, които понижават производството на холестерол в черния дроб. Наред с аспирина и бета - блокерите, те са едни от най-предписваните лекарства от кардиолозите. Но за жалост учените откриват все повече и повече странични ефекти, които тези медикаменти предизвикват.

Според тях у хората, които ползват статини, често се появява нарушена функция на черния дроб, остра бъбречна недостатъчност и мускулно увреждане, известно като миопатия. Сега се оказва, че хората, които приемат статини, са застрашени от развитие на диабет.

Най-честото странично действие на статините е слабост и болки по мускулите. Те могат да бъдат леки, но могат да затруднят движението до невъзможност за изкачване и на няколко стъпала. 

Най-тежкото усложнение, макар и много рядко, е рабдомиолизата (разпадане на мускулна тъкан) и освобождаване на миоглобин (мускулен белтък) в кръвта. Това може да доведе до силни мускулни болки, увреждане на черния дроб, бъбречна недостатъчност и в редки случаи дори до смърт.

puls.bg

 

 

Автор на статията:
manager
0 коментара