Варна 16°
fallback
Лайфстайл
16:30 | 26 декември 2014
Обновен: 05:30 | 20 септември 2024

Кученце е коледният подарък на френския президент

Всичките му предшественици на поста, като се започне с Валери Жискар д’Естен, са имали лаещи четириноги именно от тази порода.

По материала работи: Деян Михайлов

Президентът на Франция Франсоа Оланд е получил като коледен подарък от Федерацията на френските ветерани от канадския град Монреал кутре - черен лабрадор, съобщи вестник „Паризиен”.

Държавният глава е кръстил кученцето Фила в чест на изследователския модул, който на 12 ноември за пръв път в историята на космонавтиката кацна на повърхността на комета (на Чурюмов-Герасименко).

Новата обитателка на Елисейския дворец вече е извършила първия си полет, но не космически, а междуконтинентален. Тя е пристигнала от Квебек с дъщерята на един от представителите на федерацията, с които Оланд се е срещнал по време на посещението си в Канада през ноември.

Пристигането на Фила във Франция не е било изненадващо, подаръкът за държавния глава е бил съгласуван предварително. „Приемането на това куче като подарък означава да се гарантира приемствеността в държавната власт и президентските задължения”, са се пошегували от обкръжението на президента Оланд.

Всичките му предшественици на поста, като се започне с Валери Жискар д’Естен, са имали кучета именно от тази порода. Някои от животните са се прочули по цялата страна. „Родоначалникът на традицията” Жискар д'Естен е позирал със своя домашен любимец за корицата на сп. „Пари мач”. На фотографиите на приемника му Франсоа Митеран също не един път присъства и лабрадорът му Балтик.

Представители на породата са имали още Жак Ширак и Никола Саркози. Ако се съди по публикуваните снимки, Фила вече се чувства като у дома си в Елисейския дворец и е доволна от новия си собственик.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback