Варна 16°
fallback
Лайфстайл
11:40 | 14 декември 2014
Обновен: 03:52 | 20 септември 2024

Био кафе – с какво е по-полезно?

И защо био продуктите са по-скъпи

По материала работи: Лиляна Трънкова

Заедно със свойството си да освежи сутринта и да внесе енергиен тласък, консумацията на био кафе може също така да намали риска от хронични заболявания и да се повиши продължителността на живота. А също така е и от полза за околната среда.

Био кафето се произвежда във ферми, в които стриктно се спазват определени и установени стандарти. Според тези изисквания био кафето не съдържа химикали, а фермите, които го произвеждат, прилагат практики, с помощта на които да се намалят максимално страничните ефекти от околната среда.

Органичните продукти обикновено са по-скъпи, а причината е в процесите, според които се отглеждат и произвеждат те. Обикновеното кафе може да съдържа остатъци от синтетични химически торове или пестициди.

Те могат да доведат до развитието на рак, нарушения, свързани с нервната система, хормонален дисбаланс или дразнене на кожата и очите според Агенцията за защита на околната среда в САЩ.

При консумацията на био кафе ще се избегнат страничните ефекти от вредните остатъци.

Кафето само по себе си, без значение дали е био или не, има потенциални ползи за здравето, благодарение на антиоксидантите, които съдържа.

Проучване, публикувано в сп. Plant Foods for Human Nutrition, установява, че антиоксидантите в кафето намаляват оксидативния стрес в организма и следователно се понижава рискът от развитие на различни заболявания. Намалят се и възпалителните процеси в организма.

Друго проучване, публикувано в Journal of Nutrition and Metabolism, установява, че кафето помага за предотвратяване и лечение на диабет, като намалява нивата на кръвната захар след хранене.

 

Автор на статията:
Лиляна Трънкова
0 коментара
fallback
fallback