Варна 16°
fallback
Лайфстайл
21:21 | 11 декември 2014
Обновен: 00:26 | 20 септември 2024

Намериха изгубен филм на Уолт Дисни

Произведението открито в Норвегия.

По материала работи: Деян Михайлов

Стар анимационен филм на Уолт Дисни, който беше смятан за изгубен, се появи в Норвегия, съобщи Норвежката национална библиотека.

Първият коледен анимационен филм, заснет от американеца, „Празни чорапи” от 1927 г. бил открит при инвентаризация на фондовете на библиотеката в Мо и Рана близо до Полярния кръг. „В началото не знаехме, че става дума за изчезнало кинематографско съкровище”, съобщи Киетил Квале Сьоренсен, архивист в библиотеката. „Филмът се състоеше от две бобини, чието съдържание не беше ясно етикетирано”, допълни той.

Късометражният филм от пет минути и 30 секунди, от който липсват между 30 и 60 секунди по средата, бил идентифициран от Дейвид Герщайн, специалист по история на анимацията. Той показва заека Освалд, предшественик на Мики Маус, който дава началото на серия от 26 анимации, създадени от Уолт Дисни и неговия сънародник Уб Иверкс.

Националната библиотека съобщи, че е дигитализирала филма и е изпратила копие на компанията „Уолт Дисни”. До момента от него беше останала само малка част от 25 секунди, съхранявана в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк.

Филмът, който в началото бил собственост на норвежец, в крайна сметка се озовава във фонда на Норвежкия кинематографски институт, който предава колекциите си през 2007 г. на Националната библиотека. Тя съхранява голямото мнозинство от тези творби и документи в силно охраняван бункер в Мо и Рана.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback