IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
15:53 | 15 ноември 2014
Обновен: 11:20 | 15 септември 2024

До 5 г. ще присаждат пенис?

Това ще стане, ако опитите със зайци доведат до добри резултати

По материала работи: Златина Добрева
До 5 г. ще присаждат пенис?

Пет години ни делят от успешната трансплантация на човешки пенис, ако опитите със зайци доведат до добри резултати, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.
Учените от университета в Северна Каролина, водени от Антъни Атала, уверяват, че техните експерименти вече са навлезли в заключителна фаза. Опитите със зайци започнали още през 1990 г. в института "Уейк Форест".
Понастоящем много мъже губят пенисите си в следствие на генитални дефекти, наранявания или в следствие на агресивна форма на рак. Засега единственото лечение предвижда реконструкция на пениса, като се взема кожа и мускулна тъкан от ръката им.
Сексуалната функция може да бъде възстановена със специална протеза. Но в този случай пациентите са постоянно в полуерекция. Другата опция е трансплантиране на пенис от друг човек, но тя крие риск от имунно отхвърляне. Екипът на д-р Атала възнамерява да преодолее съществуващите несъвършенства, като е разработил технология, при която се използват клетките на самия пациент.
"Фалосът е много по-дълъг, отколкото си мислим, коментира д-р Атала. Той се простира чак зад пелвиса и независимо от мащабите на увреждането му, може да се намерят клетки за възстановяване".
Мнозина си мислят, че отглеждането на човешки органи е елемент от научната фантастика. Но д-р Атала е на съвсем различно мнение. Той е постигнал много добри резултати при отглеждането на пенис при лабораторните зайци.
През 2006 г. неговият екип обяви първата успешна трансплантация на биоинженерен орган, в случая пикочен мехур. В периода 2005-2008 г. бяха присадени на жени биологично отгледани вагини. Но проблемът с пениса е много по-сложен, защото той се състои от няколко вида тъкани. Д-р Атала е "отгледал" половин дузина човешки пениси и първата му цел е да постигне частична замяна на увредените им части.

Коментари

Новини Варна