IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избрано
13:32 | 16 юли 2014
Обновен: 01:33 | 6 октомври 2024

Дружеството на хората с увреждания си иска клубната база в кв.“Чайка“

Дружеството на хората с увреждания си иска клубната база в кв.“Чайка“

По материала работи: Борис Проданов
Дружеството на хората с увреждания си иска клубната база в кв.“Чайка“

Учреденото през март т.г. Дружество на хората с увреждания „Бриз”, което по закон стана основна общинска организация за Варна на Съюза на инвалидите в България (СИБ), си иска клубната база в кв.Чайка“ блок 67 до вход „Е“. Това обяви на пресконференция днес председателят на неправителствената организация Обретен Михов. Базата е предоставена от община Варна на СИБ с договор от 6 юни 2007 г. В момента там се помещава Дружеството на инвалидите във Варна с председател д-р Радко Радев, което от няколко години е самостоятелно юридическо лице и не е колективен член на СИБ. Във връзка с казуса представителите на „Бриз“ са провели срещи с експерти на община Варна, включително и с кмета Иван Портних. От администрацията се очаква да изготви в най-скоро време заповед за изнасяне на досегашния наемател. Това ще ни помогне да осъществяваме нашата дейност, обясни Михов.
Основната дейност на „Бриз“ е насочена към защита на правата и интересите на хората с увреждания пред общинските и държавни органи, стопански организации, образователни и културни институции на територията на община Варна. Дружеството има за цел да организира ежегодни социо-културни дейности, спортни мероприятия и екскурзии за своите членове, както и предоставяне на хуманитарни помощи за социално слаби лица и семейства.
Една от основните ни дейности е осигуряване на добавките за лицата с над 90 % трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, които се нуждаят от чужда помощ, съгласно чл. 53 от правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания. Процедурата по осигуряване на това право е доста дълга, за което имаме остра нужда от адаптирани помещения за посрещане на хората, за приемане и обработване на техните молби, служебни бележки от институции и други документи, каза още Аврамов.
Срокът за приемане на тези документи е до 31 август, след което цялата документация се изпраща до СИБ в София за обработване и заявки за средства до Агенция за хората с увреждания. Имаме списък с 258 души, които трябва да бъдат уведомени за процедурата, добавии Аврамов.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна