IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избрано
10:44 | 16 юли 2014
Обновен: 04:33 | 6 октомври 2024

Дефицит от 2,7% заложиха в актуализацията на бюджета

Дефицит от 2,7% заложиха в актуализацията на бюджета

По материала работи: Пламен Янков
Дефицит от 2,7% заложиха в актуализацията на бюджета



Дефицит от 2,7% се залага с актуализацията на бюджета за 2014 г., съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет. Така увеличението на „дупката в хазната“ ще е със 725 млн. лева, или с 0.9% от БВП. С 225 млн. лева да се актуализира бюджетът на НЗОК, предлага правителството на парламента. Заложените приходи се намаляват с 500 млн. лева. Намалените приходи касаят най-вече ДДС от вноса, обясни министърът.
Кабинетът предлага на парламента и увеличение на тавана на дълга с 3.4 млрд. лева. Това е един буфер, който може да не бъде изразходен и съдържа в себе си 725 млн. лева допълнителен дефицит, и останалите 2.7 млн. лева са за възможности за предприемане на мерки за осигуряване на стабилността в икономиката и финансовата система, каза министърът.
По думите му този буфер ще покаже, че държавата застава зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави дори при смяната на правителства и при служебен кабинет. Предвижда се и допълнителна възможност за даване на държавна гаранция в размер на 2 млрд. лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В преходните и заключителните разпоредби се предвижда самият фонд да може да емитира дълг.
Министърът заяви, че актуализацията на бюджета цели единствено гарантиране на гъвкавост и възможност служебното правителство да работи нормално при липса на парламент. Той напомни, че решението за ремонт на бюджета на държавата и на този на НЗОК е политическо, взето след консултациите при президента.
Чобанов заяви, че актуализацията няма аналог, тъй като досега не си спомня отиващо си правителство да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкав буфер за правителствата, които идват след него.
Тя не противоречи на тезите, които сме излагали до момента, но ситуацията изисква подобни решения, коментира той.
Финансист номер 1 подчерта, че общественото доверие е ключово за финансовата стабилност на страната. По отношение на ситуацията в здравната система Чобанов каза, че правителството настоява НЗОК да приложи дисциплиниращи мерки в системата.

Коментари

Новини Варна