IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Избрано
11:48 | 3 юли 2014
Обновен: 15:42 | 4 октомври 2024

Помпена станция „Акациите“ спира отпадните води към морето

Помпена станция „Акациите“ спира отпадните води към морето

По материала работи: Златина Добрева
Помпена станция „Акациите“ спира отпадните води към морето

Канализационно-помпена станция „Акациите“ и тласкател бяха официално открити днес. Обектът е втори етап от проекта за цялостна реконструкция и модернизация на Пречиствателна станция – Варна, и се реализира с европейски средства по ОП „Околна среда“, със средства на бенефициента община Варна и държавно съфинансиране. Целият проект е на обща стойност 41 557 185 лв., като участието на Кохезионния фонд е над 30 млн., местното финансиране 2 859 000 лева, а националното – 7 739 610 лв. Новото съоръжение е на стойност 3 160 000 лв. Партньори са общините Аксаково и Белослав, както и ВиК-Варна.
Целта на съоръжението е да спре вливането на отпадни води във варненските плажове и да се улесни канализацията на централната градска част. С новата помпена станция на практика ще се обхванат битовите отпадни води от „Чайка” и местността „Св. Никола”.
„Канализацията, която минава през цялата централна градска част, е от смесен тип – дъждовна плюс битова. След като отпадните води влязат в помещението, там се смилат едрите отпадъци и водите преминават в другата камера, която е черпателен резервоар. В нея има помпи, които тласкат по тласкателя битовите отпадни води. По този начин се осигурява свързването към ПСОВ – Варна, на 36 600 жители на „Чайка” и районите около морската градина”, коментира ръководителят на проекта Даринка Иванова.
Кметът на Варна Иван Портних заяви, че с изграждането на тласкателя ще се облекчи канализацията на Варна и ще се намалят преливанията на отпадни води в Черно море. Той увери, че улиците, по които бяха полагани тръбите на канализационната помпена станция, ще бъдат изцяло ремонтирани, след като мине периодът на устойчивост. „Проектът предвижда само частично възстановяване на асфалтовата настилка. Няма как да не спазим реалните изисквания на програмата. След като мине периодът на устойчивост, ще ремонтираме улиците”, допълни Портних. Помпена станция „Акациите”, изработена от проектанския екип на ВиК – Варна, съдържа три потопяеми помпи за отпадна вода. Всяка една помпа е с дебит 200 литра в секунда и мощност на двигателя 105 kvh. Към помпената станция е включено допълнително оборудване – два броя дискови решетки и две дробилки за отпадъци. Захранването на помпената станция се осъществява от два електропровода, които са независими един от друг.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна