Варна 24°
fallback
Избрано
19:18 | 23 юни 2014
Обновен: 10:25 | 5 октомври 2024

Сирийски бежанци идват да помагат в "Аспарухово"

Сирийски бежанци идват да помагат в "Аспарухово"

По материала работи: Слав Велев

Десетки сирийци от лагера в Харманли искат да бъдат доброволци и да помагат за възстановяването на нормалния живот и преодоляването на щетите във Варна. Това съобщи в понеделник от началникът на Разпределително-приемателния център за чужденци в Харманли Марко Петров, цитиран от в.Труд.

Очаква се първата група от 20 човека да замине до часове - късно тази вечер или рано сутринта във вторник. "Трябва ни още малко оперативно време, за да се изгладят няколко организационни въпроса като координацията с доброволческия център и Държавната агенция по бежанците, транспорта, храната и настаняването", уточни комендантът на лагера в Харманли Петров.

Чакащите хуманитарен статут разбрали от телевизията и от заповедта на ръководството в Харманли да не се празнува Международния деня на бежанеца миналата събота. Причината - трагедията във Варна и Добрич.

Именно тогава ентусиастите от арабската държава се самоорганизирали и декларирали готовност да се включат в спасителните операции.

"И ние тъжим заедно с роднините на вашите жертви. Дошли сме в България от страна, която е раздрана от гражданска война. Виждали сме как загиват наши близки и приятели. Затова сме напълно солидарни с вашата мъка", каза сириецът Ахмед Шенел.

Чужденците в Харманли са готови да вършат и най-черната работа, стига да са полезни на държавата, която ги е приютила.

Лагерът в Харманли е едно от най-пренаселените места за временно настаняване на бежанци у нас. Той е с капацитет 450, а в него пребивават около 700 души, основно сирийци. В полевите условия на лагера се отглеждат близо 200 деца, някои от които пеленачета, съобщава haskovo.net. Сбиванията и агресията са често явление.

Преди месец четирима сирийци се опитаха да напуснат лагера, но бяха спипани край хасковското село Стойково.

Черно море

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback