IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
18:28 | 12 януари 2016
Обновен: 23:04 | 3 октомври 2024

Уникален 3D модел на Царевец прави Събин Бижев

Търновецът започнал проекта си, за да покаже колко велика нация сме

По материала работи: Юлиян Атанасов
Уникален 3D модел на Царевец прави Събин Бижев

Уникален 3d модел на царевец, така както хълмът е изглеждал през xiv в., прави Събин Бижев. Снимки, чертежи, карти и много историческа литература ползва търновецът, за да бъде максимално близо до истината. Работи по възстановки на архитекти, разчита на свои приятели в Регионалния исторически музей, които са и сериозни специалисти в своите области – Стоян Михайлов, уредник и нумизмат, и доц. Евгени Дерменджиев, който е археолог. В същото време Събин е решил да вкара в модела си и малко мистика, да сподели свои хипотези и да поразмишлява върху това, което е било или не е било на Царевец. „Аз не съм историк и мога да си го позволя. Свободен съм да разсъждавам и да давам версии. Нямам намерение да изкривявам историята, нито пък да тиражирам заблуди. Но има легенди, свързани с Царевец, които екскурзоводите не разказват, а хората обичат мистичните истории. Моят модел е предназначен за туристи, за търновци, които се гордеят със своя град”, казва Събин Бижев.

 

Патриаршията, царският дворец и комплексът около Балдуиновата кула ще бъдат централните сгради в триизмерния модел, който търновецът разработва. След това той ще възстанови обемно всичките 22 църкви, които са съществували на историческия хълм и чиито основи са запазени и до днес. „За тези три централни и много важни сгради имам информация. Ползвам петтомника „Царевград Търнов”, където има изключително подробни чертежи на Патриаршеската църква, на двореца и на Балдуиновата кула или на комплекса, който е съществувал, където сега е изградена Балдуиновата кула. Не е тайна, че около нея има въпросителни, че тя или въобще не е съществувала на това място, или е била изградена чак през XIV в. На нейното място е имало водна кула и още една кула, която е служила за наблюдателница”, обяснява Събин. Той е категоричен, че не иска да разрушава представите на никого за Царевец, затова ще направи модела си така, както всички ние познаваме историческия хълм. Но все пак е решил да предприеме една малко по-революционна стъпка и да махне Балдуиновата кула, като остави на нейното място другите две кули. И да обясни решението си в клипче.

 

Събин не знае кога точно ще бъде готов с модела си. Защото е решил освен триизмерната снимка да направи и няколко образователни клипчета. Те също ще бъдат 3D, за да са атрактивни и забавни дори и за децата. В тези клипове той ще разкаже историята на Царевец, легендите, свързани с това велико място в България. Точно в тези клипчета той е решил да обясни защо Балдуиновата кула не е на обичайното си място. Иска да направи отделно филмче и за прочутия кладенец на Царевец. Според съществуващата информация този кладенец е дълбок малко по-малко от 130 м. Събин обаче не е съвсем съгласен, защото смята, че няма как да прокопаеш кладенец при този релеф, който е съставен само от скали. Той си има своя версия и е готов да я представи.

 

А най-накрая ще вкара мистиката, защото самият той е част от нея. НЕГОВОТО ИМЕ ГО ПИШЕ НА ВХОДА НА ДВОРЕЦА. Видял го случайно при едно от поредните си ходения на Царевец, за да направи още снимки. Прочел името си върху погребална плоча и станал любопитен. Така разбрал, че плочата е донесена от Никополис ад Иструм, но и че ние сме имали и владетел – кан Сабин от рода Вокил. Той е управлявал по-малко от две години в периода 763 – 765 г. Иначе името е римско и от рода на Събиняните е имало император.

 

Историята е голямата страст на Събин Бижев. Другата са компютрите. Той е завършил геодезия в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново. После учил индустриален мениджмънт в Габрово и счетоводство и контрол във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи в семейния бизнес, който няма нищо общо с историята.

След Царевец той иска да направи такъв 3D модел и на Трапезица, и на Момина крепост. За да знаем каква велика нация сме.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Цялата статия вижте тук:

borbabg.com

Коментари

Новини Варна