IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
13:02 | 11 ноември 2015
Обновен: 11:12 | 28 юни 2024

Медиатори ще решават “мирно” съдебните спорове

Услугата е безплатна. Центърът отвори врати на 4-ия етаж в СИС при Районен съд - Варна

По материала работи: Борис Проданов
МАРИН МАРИНОВ И ЕРНА ЯКОВА (в средата).

Официално беше открит Център за медиация, реализиран съвместно от Окръжния и Районния съд в морската столица. Той се помещава на 4-тия етаж в сградата, в която е СИС при Районен съд – Варна.

 

Присъстваха председателите на Окръжен съд – Варна, Марин Маринов, на Районен съд – Варна, Ерна Якова, и на Апелативния съд – Варна, Ванухи Аракелян.

 

Инициативата цели да насърчи използването на медиацията като метод за решаване на съдебни спорове. За съдействие към центъра могат да се обърнат страни по неприключили граждански, частни наказателни и търговски дела, разглеждани в съдилищата от Варненския съдебен район на Окръжен съд - Варна: Окръжен и Районен съд във Варна, Районен съд – Девня, и Районен съд - Провадия.

 

Центърът предоставя безвъзмездно възможност на страните по делата да разрешат правния спор доброволно посредством медиация и със съдействието на медиатор.

 

За момента седем медиатори ще работят доброволно и безвъзмездно в центъра при Окръжен съд – Варна, и Районния съд. Те са юристи, педагози, инженери и психолози по образование.

 

“Това е една сбъдната мечта за Варна. Помня, че още през 2003 г. ходихме на обучение в Белгия. Тогава законът не беше влязъл в сила. Дълги години си говорихме, че и тук трябва да има място за медиатори. С усилията на Районния съд и финансовата подкрепа на Висшия съдебен съвет стана възможнво да имаме такъв кабинет. Надявам се да се ползва често и успешно, а медиацията да заработи във Варна. Хубавото е, че това е начин хората не само да преодоляват своите спорове, но и да изглаждат своите различия. Споровете се решават и в съда, но различията в позициите остават”, коментира Марин Маринов.

 

“Откривайки залата за медиация в деня на подписването на примирието от І световна война се надявам да потушим много мънички войни, които се водят между гражданите, между гражданите и институциите и в бизнеса. Именно тук са големите спорове. Надявам се медиаторите да започнат успешно да практикуват, а тези, които не знаят, да научат за този център и да се възползват от него. А ние да го изпълним със съдържание”, каза и Ерна Якова.

 

Медиаторите към центъра притежават освен професионална компетентност да посредничат в разрешаването на спорове и придобити специални умения по медиация. Те притежават сертификат за завършено обучение по медиация и са вписани в Регистъра на медиаторите към Министерството на правосъдието.

 

Инвестицията за залата е символична – 3000 лв. за ремонт от Висшия съдебен съвет. Мебелите са от Районния съд – Варна.

 

Медиацията е лесна и достъпна процедура, ръководена от медиатор – трето безпристрастно и независимо лице, специално обучено да подпомага страните и да ръководи процедурата по медиация. Усилията на медиатора са насочени към постигането на спогодба. Той не дава оценки, не заема позиция и не изразява становище в защита на някоя от страните.

 

Процедурата започва и продължава само докато двете страни са съгласни, при пълна дискретност от страна на участващия медиатор. Всяка от страните е свободна да се оттегли, когато пожелае. Участниците в медиацията имат равни възможности за участие, а медиаторът гарантира еднакво отношение към страните по спора.

 

“Тази зала ще обслужва спорове, които съдиите по закон трябва насочат към медиация двете страни – при граждански дела, търговски и семейни дела. Това са най-емоционалните спорове, които могат да бъдат решени на тази маса, а не в съдебната зала. Специалисти във всички области могат да работят като медиатори. Само трябва да изпълнят процедури, разписани в Закона за медиацията и вписани в регистъра. При нас те работят безвъзмездно”, добави Ерна Якова.

 

Мeдиацията не се осъществява по официално утвърдени правила, а комуникацията е неформална. Разрешаването на спора на по-ранен етап позволява на страните да запазят отношенията си и след това. Обикновено медиацията се провежда в рамките на 1 - 2 сесии, след което страните се връщат в съдебна зала и разрешават значително по-бързо възникналите спорове.

 

“По правило българите обичат да се съдят. Това не е най-доброто решение. Защото решаването на спор в съда не потушава конфликта. А медиацията цели именно това. В страната има добър център в София и в Пловдив. От днес вече и във Варна”, разкри Марин Маринов.

 

Работното време на Центъра по медиация е всеки делничен ден от 9 до 17 ч. с предварително заявено желание от страните или техните адвокати.

Коментари

Новини Варна