IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:41 | 1 юли 2015
Обновен: 04:25 | 4 септември 2024

25 години затвор за убиеца на Хюлия Маджар

Това реши Варненският апелативен съд

По материала работи: Юлиян Атанасов
25 години затвор за убиеца на Хюлия Маджар

 

25 вместо 13 години ще лежи в затвора убиецът на красивата Хюлия Маджар. Това реши състав на Варненския апелативен съд като втора инстация. Последната дума по това дело ще имат върховните магистрати.
Апелативният съд реши, че адекватната присъда на това жестоко престъпление е доживотен затвор, редуцира наказанието на „лишаване от свобода“ за срок от двадесет и пет години при строг режим.
Преди 10 дни магистратите разгледаха протеста на прокуратурата срещу малкото наказание на Иван Тодоров. Магистратите приеха, че убийството, извършено на 2 януари миналата година, е умишлено, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. На 6 април тази година първата съдебна инстанция даде 20 години затвор на убиеца, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му бе редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Както прокуратурата, така и родителите на Хюлия като частни обвинители и граждански ищци настояваха, че единствената възможна справедлива присъда за това жестоко престъпление, отнело живота на 24-годишната Хюлия, е „доживотен затвор“, който да се редуцира, съгласно нормата на закона с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.
За да измени първоинстанционната присъда Варненският апелативен съд е приел, че спорът е по отношение справедливостта на наложеното наказание. В мотивите на изменената присъда е записано, че окръжният съд правилно е отчел всички смекчаващи и отегчаващи обстоятелства, но определяйки на най-ниската база наказанието е допуснал нарушение по отношение неговата справедливост. Деянието е с изключително висока степен на обществена опасност както поради обстоятелството, че се касае за човешки живот, така и предвид начина на извършването. Подсъдимият е използвал близкото си познанство с пострадалата, за да я накара да се види с него. Намеренията му не са възникнали инцидентно, а са били планирани. Очевидни са били намеренията му и след като е получил отказ на сексуалните си щения и е убил момичето. Според апелативния съд действията му и след това продължават да бъдат целенасочени – да прикрие следите си и да насочи разследването в друга посока. Особено цинични са обажданията до бащата на жертвата с искане за откуп, както и инструкциите по какъв начин да го предаде, въпреки че жертвата му е мъртва от часове. На следващият ден Тодоров напуснал страната, а дни по-късно бил задържан в Холандия.
В мотивите на апелативния съд е записано, че въз основа на съдебно психологичната експертиза ВОС правилно е приел, че подсъдимият е лице с много комплекси, приемал е лекарствени средства, засилващи агресивността му, използвал е услуги на проститутки, което от друга страна обяснява поведението му след отказа за секс. Хюлия е била негова близка позната още от детските и ученическите години, а не е случайно попаднало в тази обстановка момиче. Без всякакви скрупули подсъдимият се е възползвал от нея, от доброто й отношение към него и от дългогодишното им познанство. Пострадалата в нито един момент, с нищо не е провокирала подобно отношение у него.
Лиляна Трънкова

 

Коментари

Новини Варна