Варна 20°
fallback
Избрано
08:24 | 18 юни 2020
Обновен: 16:21 | 3 октомври 2024

Отбелязваме Световния ден на филателията

18 юни е обявен още за Ден на достойнството на хората с аутизъм

По материала работи: Слав Велев

Днес отбелязваме Световния ден на филателията – На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия.

 

Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

 

Пощенската марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност, годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи.

 

Първите български пощенски марки са пуснати в обръщение на 1 май 1879 година.

 

Интересен факт е, че някои дефектни марки са много ценни. Такава е например "Обърнатата конница". На 14 февруари 1911 г. е пусната в употреба серията "Изгледи и портрети", която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918 година. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд първи и синовете му княз Борис и принц Кирил.

 

Точно тази марка се превръща в куриоз при българските марки и в момента тя струва 10 000 евро! През 1913 г. в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива марки, като всичките са клеймовани. В днешно време старите марки са много ценни за филателистите.

 

18 юни е обявен още за Ден на достойнството на хората с аутизъм – чества се от 2005 г.

 

Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите са хора, които живеят в свой свят. Това е общо разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, което е наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър през 1943 г. Австрийският педиатър Ханс Аспергер през 1944 г. също наблюдава клинични симптоми, сходни с аутизма, които са известни като Синдрома на Аспергер - друго разстройство от аутистичния спектър.

Трите основни симптома на аутизма според класификациите на психичните заболявания са: нарушение в социалните взаимоотношения - пациентите не могат да общуват чрез мимики и зрителен контакт, не проявяват интерес към връстниците си и не завързват приятелства, не споделят интересите или чувствата си с другите, нямат социално-емоционална обвързаност с тях, изглежда така, сякаш ги използват като предмети нарушения на речта - напълно липсва или е неразбираема за околните, пациентите на могат дори спонтанно да имитират действията и речта на другите, ползват стереотипни и повтарящи се изрази, изказват мисли на глас  стереотипни, повтаряще се действия и интереси - ползват ритуали, фиксирано наблюдават движещи се обекти, характерни за тях са също въртене на пръсти пред очите, люлеене върху стол, подскачане, фиксиране към определен мирис, вкус, докосвания.

 

Според диагностичните класификации на психичните разстройства, симптоматиката на аутизма трябва да се прояви преди тригодишна възраст, но ранното диагностициране е трудно, защото симптомите през първите две години са неспецифични, освен това често се комбинира с епилепсия, поради което лекарите откриват по-видимото заболяване. Понастоящем основен инструмент за диагностициране на аутизъм е геномното секвениране, което търси мутации в екзонните участъци на гени, асоциирани с аутизъм. Понастоящем в литературата са описани над 101 гена, отговорни или свързани с изоставане или проблеми на умственото развитие.

 

Черно море

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback