IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
08:10 | 22 януари 2015
Обновен: 21:42 | 10 септември 2024

Над 600 училища нямат физкултурни салони

По 100 000 евро влизат от европейски програми на година в тях, каза зам.-министър Кастрева

По материала работи: Златина Добрева
Над 600 училища нямат физкултурни салони

Над 600 от приблизително 2500 работещи училища нямат физкултурни салони. Това съобщи в интервю за БТА заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, цитирана от dnes.bg.
Тя е категорична, че не може да се провеждат ефективни часове по физическо възпитание и спорт, без да има материална база за това.
По думите й в тясна координация МОН и Министерството на младежта и спорта се опитват да намерят решение с помощта на оперативните европейски програми или държавния бюджет.
Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева отбеляза, че по 100 000 евро влизат средногодишно в българските училища от европейски програми. МОН е натоварено с отговорността за една нова оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която ще надгради придобито досега, посочи тя.
Кастрева застава зад предложението за формиране на защитени детски градини или групи в тях. Според нея трябва да се търси механизъм за финансово подпомагане на всички училища, а в никакъв случай да не се допуска защитените или средищни училища да тежат общо на системата.
Равният достъп до образование трябва да бъде гарантиран през знанията, уменията, компетентностите, интересите на децата, а не през финансовите възможности на техните родители, каза още заместник-министърът на образованието и науката.
Образованието е почти на дъното в статистическата извадка като процент от брутния вътрешен продукт и едва при достигането на 4,5 - 5 процента може да се говори за спокойствие във финансирането, посочи Ваня Кастрева.
Заместник-министърът на образованието и науката призова образованието да бъде припознато като национален приоритет. Няма нищо по-ценно от инвестицията в знание и образование, заяви Кастрева.

Коментари

Новини Варна