IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Избрано
11:42 | 6 ноември 2017
Обновен: 14:15 | 29 септември 2024

Отличиха успели средношколци във Варна

Наградите се връчват за 10-а поредна година

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Средношколци, постигнали значими успехи в различни национални и международни състезания, бяха отличени за 10-а поредна година във Варна. Наградите се връчват от Ротари клуб Варна-Евксиноград. Номинациите са направени от педагогическите съвети на училищата в града. Отличените имат значими постижения в овладяването на знания и научни практики, които са доказали на различни състезания, конкурси и олимпиади през учебната 2016/2017 г. 


През тази година наградите са 15, в четири категории. За всички 10-години от съществуване на инициативата, отличените са 147. 1/3 от тях са възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон". 25 от отличията през годините са заслужени от ученици на НУИ "Добри Христов", 19 - от младежи от Първа езикова гимназия. И през тази година най-много от отличените са от МГ. 


Четирима са носителите на големи награди. Те получават медальон, диплом, парична награда и значка. В категория природо-математически и естествени науки носител на голямата награда е Асел Исмолдаева от МГ "Д-р Петър Берон". В сфера "техника" отличените с най-престижния приз са двама - Василен Цветков от МГ "Д-р Петър Берон" и Александър Кръстев от МГ "Д-р Петър Берон". Василен получава и стипендия за настоящата учебна година от Ротари клуб Варна-Евксиноград. Голямата награда в сферата на изкуството заслужи Сияна Атанасова, която изучава народно пеене в НУИ "Добри Христов". 


Въпреки, че са носители и на други международни и национални отличия, четиримата бяха единодушни, че това признание е чест за тях. Отличената в категория "изкуство" Сияна сподели, че от дете се е посветила на народната музика, тъй като дядо й и баща й се занимават с това. "Много се вълнувах, когато чуех някой да запее. Страшно се зарадвах, когато моите родители ме записаха в училище "Антон Страшимиров" в паралелка с народно пеене, а след пети клас се преместих в НУИ "Добри Христов". Решена съм да завърша и академията в Пловдив и да се реализирам като певица. Не мисля, че е необичайно младо момиче да изпълнява народна музика. Имам много приятели, които също се занимават с това и обичат нашия фолклор. Не трябва да забравяме традициите си, защото без тях сме нищо. Ще остана в България, това е моята родина" - категорична беше деветокласничката пред екип на медийна група "Черно море". "Не страдам от излишен патриотизъм, но и не отписвам опцията да се реализирам у нас, всичко зависи от възможностите, които ще се разкрият пред мен" - откровен бе единадесетокласникът от МГ Александър. Той разказа с какво го е привлякла една наглед скучна сфера като информатиката: "Провокира те да мислиш, за да решиш някакъв казус. При създаването на някоя програма трябва да е предвидено всичко, до най-малкия детайл. Когато говоря с някой да речем, може да не кажа всичко, но той да го подразбере. Това не може да се случи в информатиката. Компютърът не подразбира, трябва всичко да е оказано предварително и то възможно най-точно" - разясни той. Василен е другият отличен с голяма награда в сферата на информатиката тази година. Според него признанието е дошло заради участието му в 4 международни форума, а с по-особена стойност в очите му са два от тях - EUCYS2016 в Брюксел и „Intel ISEF 2017“ в Лос Анджелис. В тях са се включили представители от стотици държави, а най-ценни според Василен са контактите, които е натрупал. "Младите учени от България се ползват с голям престиж в такива международни форуми, особено в европейските. Поне една награда годишно се печели от българин" - коментира той. Като истински математик, младежът има ясна визия за бъдещето си: "Още преди 3-4 години реших, че ще продължа образованието си в Америка или Англия. Хубавото е, че в сферата на компютърните науки може да се работи и дистанционно, тъй като искам да остана в България и да реализирам проекти с чуждестранни компании" - разкри Василен. 
 


Останалите наградени, които получават диплом, парична награда и значка са: Христина Колева - І ЕГ, Александър и Мартин Зайранови - НУИ "Добри Христов", Йоанна Христова - ІV ЕГ "Фр. Ж. Кюри", Инна Стоянова - І ЕГ, Валерия Германова - ГПЧЕ "Йоан Екзарх", Анастасия Ангелова - ІV ЕГ "Фр. Ж. Кюри", Йоана Стефанова - ІV ЕГ "Фр. Ж. Кюри", Венета Стоева - ІV ЕГ "Фр. Ж. Кюри", Стефани Добрева - ВТГ "Г.С.Раковски". 


Отличията ще бъдат раздадени официално на церемония в градската художествена галерия тази вечер. В нея специално участие ще вземат двама младежи, които са били наградени в предишни години и вече имат успешна международна реализация. Единият ще се включи чрез конферентна връзка директно от Лондон, а другият пристига за церемонията от Кеймбридж, където е докторант по изкуствен интелект в класа на професор, за който са избрани шестима участници от целия свят. "Освен наградите, които връчваме през годините, ние следим и за успешната реализация на всички отличени. Поддържаме контакти със специалисти в различни сфери, които подават ръка на талантливите младежи" - отбеляза Димитър Радев, който е инициатор на наградите за средношколци. 
 

 

Василен Цветков от МГ "Д-р Петър Берон"

 

 

Сияна Атанасова от НУИ "Добри Христов"

 

Александър Кръстев от МГ "Д-р Петър Берон"

 

Асел Исмолдаева от МГ "Д-р Петър Берон"

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна