IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
13:00 | 19 ноември 2015
Обновен: 22:06 | 2 септември 2024

Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец

Невинен съм и ще го докажа, закани се Петко Петков

По материала работи: Златина Добрева
Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец

Окръжният съд във Велико Търново осъди стрелеца от Лясковец Петко Петков на доживотен затвор без замяна. Съдът уважи предявените от пострадалите лица граждански искове в размер общо на 390 000 лева, съобщиха от прокуратурата.

Петков бе признат за виновен, че на 14 март 2014 г. е застрелял баретата Емил Шарков и е направил опит да умъртви петима негови колеги, изпратени на акция в дома му.

"Напълно съм невинен и ще го докажа. Започва голямата битка. Ще сваля превръзката на Темида", каза Петков след прочитането на присъдата.

Съдът призна подсъдимия за виновен и за това, че близо две години държал огнестрелно оръжие и боеприпаси в дома си, без да има разрешение за това. За това престъпление му беше определено наказание лишаване от свобода за срок от 8 години.

Съдът определи общо наказание доживотен затвор без замяна.

Петков е осъден и да заплати направените по досъдебното и съдебното производство разноски, в това число и държавните такси върху уважените граждански искове.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Велико Търново.

Майката на убития спецполицай Емил Шарков – Ваня Рибчева, заяви, че физическият убиец на сина й е получил справедливо наказание, но истинските виновници за случилото се са хората, работили по планирането и провеждането на операцията.

"В този момент трябваше да приключат по същия начин още няколко други дела. Ако този човек, който получи присъда, е физическият убиец на сина ми, то трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. Те не са свършили работата“, каза още Рибчева пред журналисти.

Тя посочи, че в нейния списък на виновните за смъртта на сина й са тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, командирът на СОБТ – Георги Гайков, директорът на сектор "Криминална полиция" Атанас Илков и други, по-нискостоящи в отделите, които по думите й са създавали документи с невярно съдържание./dnes.bg

Коментари

Новини Варна