Варна
fallback
Крими
14:45 | 28 юли 2015
Обновен: 05:22 | 23 октомври 2024

Съдът отмени кметската заповед за забрана на автомобилите в Морската

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок

По материала работи: Златина Добрева

Административният съд във Варна отмени заповедта на кмета Иван Портних за забрана на движението на МПС по алейната мрежа на територията на Приморския парк в града. Това става ясно от решение на магистратите от 20 юли. Актът на кмета е лишен от предмет, тъй като забраната за преминаване и паркиране на превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места е установена в чл.15, ал.7 от Закона за движението по пътищата, мотивират решението си магистратите. Отменената част на заповедта не създава и не променя съществуващи права и задължения, каквото действие е присъщо на административните актове, а само възпроизвежда текста на законовата забрана.

Независимо от отмяната на тази част на заповедта, съдът е посочил, че забраната за преминаване и паркиране в историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк (освен на обозначените за това места) е установена по силата на закона, спазването й е безусловно изискуемо и не зависи нито от волята на административния орган (в случая – кмета на община Варна), нито от тази на гражданите, а за нарушенията й са предвидени административни наказания.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback