Варна 18°
fallback
Крими
14:29 | 22 юни 2015
Обновен: 15:19 | 23 октомври 2024

Обвинители и близки искат справедливост за смъртта на Хюлия

Иван Тодоров призна вината си, а съдът бе принуден от закона да намали наказанието му

По материала работи: Деян Михайлов

След скандално малката 13-годишна присъда за зверското убийство на 24-годишната Хюлия Маджар, държавното обвинение и почернените роднини на жертвата потърсиха справедливост от втората съдебна инстанция – Варненския апелативен съд. Те подчертаха, че искат справедливо и адекватно наказание за убиеца, който се възползва от услужливата вратичка в закона наречена съкратено съдебно следствие. Иван Тодоров призна вината си, а съдът бе принуден от закона да намали наказанието му. И така първоначалната му 20-годишна присъда стана 13 години и 4 месеца затвор. Решението на втората инстанция ще бъде обявено в законния едномесечен срок.

 

Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу решението на първоинстанционния съд ден, след произнасянето на присъдата. Според държавните обвинители единствената възможна справедлива присъда за такова жестоко престъпление  е доживотен затвор, който да се редуцира, съгласно нормата на закона, с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години. Към протеста се присъединиха и тримата адвокати на почерненото семейство. Според тях окръжният съд е определил необяснимо ниска присъда, която не е мотивирана, не е обоснована и която не постига целите на превенцията, предвидена в закона. Те се солидаризират с протеста на прокуратурата и настояват втората съдебна инстанция да определи най-тежкото наказание „доживотен затвор“ , след което да го замени с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години. Алтернативно защитниците поискаха делото да се върне за разглеждане от друг състав на първа инстанция. Според адвоката на обвиняемия  пък по делото липсват доказателства за проява на изключителна жестокост и няма основания за налагане на „доживотен затвор“.

„ Каквото и да е наказанието, то все ще е несправедливо в очите на близките на момичето”, заяви адвокатът на Иван Тодоров Димитър Димитров.

Според адвокатите Марин Марковски и Павел Димитров, които защитават правата на почерненото семейство на Хюлия, присъдата не просто е несправедлива, а и противоречива. Съдът е приел, че убийството е извършен по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, а в същото време е дал малко наказание на убиеца.

Жестоката смърт на красивата Хюлия хвърли в потрес хиляди хора. Според заключението на патолозите младото момиче е починало след серия удари по главата с твърд тъп предмет. Пряката причина за смъртта е остра кръвозагуба вследствие нанесените удари. Знае се, че Хюлия отишла да посрещне новата 2014-а с приятели в бившата сграда на ТКЗС-то в Белоградец, където семейството й имало механа. Според приятелите й в разгара на празника тя получила обаждане и излязла навън. Повече не се върнала. Хюлия казала на майка си и баща си, че ще се бави не повече от половин час. Към 23 часа родителите й позвънили и тя обяснила, че е заедно с Иван. Семейство Маджар повече не чули дъщеря си, но баща й Назим получил на 2 януари сутринта съобщение на мобилния си телефон, с което му искали 300 000 лв. откуп, ако иска да види дъщеря си жива. След това последвали още два SMS-а, в които се давали объркани инструкции да се качи във влак и да хвърли парите на релсите. Баща й опитал да звънне на телефона, от който получавал съобщенията, но не успял да се свърже. Въпреки разпорежданията да не се обажда в полицията, Назим подал сигнал и разследващите се задействали веднага.

Тялото й беше открито на 4 януари, захвърлено в лозов масив край стария път за Девня. Близки до разследването споделиха, че прокуратурата разполага със свидетелски показания от няколко души, които пътували с автобус и забелязали колата на Иван край пътя и как той вади от багажника на колата нещо. По-късно се оказало, че това „нещо“ е тялото на убитото момиче.

Според експертите Хюлия е била мъртва, преди Иван да започне да изпраща съобщенията за откуп на баща й. По този начин той искал да насочи разследването в друга посока, защото знаел, че приятелите й чули, че излиза да се види с него. Преди да забегне към Холандия, Иван е бил разпитан от полицията и освободен. Пред разследващите първо заявил, че не бил виждал момичето отпреди Нова година. По-късно, когато разследването установи, че последният й телефонен разговор е с него, а приятелите й категорично твърдели, че тя е видяна за последно, като излязла да се види с него, вече било късно. Малко след като излязъл от полицията, той се прибрал в родното си село Сава, взел си лаптопа и малко дрехи и изчезнал.

Иван Тодоров бе обявен за международно издирване и бе издадена европейска заповед за задържането му в началото на януари миналата година. Той бе арестуван на 6 януари на влизане в Холандия, а по-късно холандски съд разреши екстрадицията му и той бе конвоиран до Варна. От кабинета на главния прокурор съобщиха официално, че той е напуснал страната с колата, с която е бил заедно с красивото момиче във фаталната нощ на 2 януари.

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback