IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
12:54 | 10 юни 2015
Обновен: 19:13 | 21 октомври 2024

Затворник спечели дело срещу България за 12 000 евро

Съдът единодушно е установил, че е нарушена забраната за изтезанията

По материала работи: Деян Михайлов
Затворник спечели дело срещу  България за 12 000 евро

Държавата ще изплати 12 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на мъж, лежал във Варненския затвор. Това стана ясно на днешното редовно заседание Правителството, което прие за изпълнение шест решения на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, цитирани от Дарик.

По делото „Димчо Димов срещу България" Съдът единодушно е установил, че е нарушена забраната за изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, както и на правото на зачитане на личния живот. Жалбата се отнася до обездвижването на Димов в продължение на девет дни на легло в медицинския център към Варненския затвор, както и с контролирането от страна на затворническите власти на неговата кореспонденция. Съдът намира, че продължителността на мярката за обездвижване е прекомерна и необоснована от поведението на жалбоподателя, а начинът на нейното изпълнение му е причинило силно физическо и психическо страдание.
Извършената от местните власти проверка по случая е имала ограничен обхват и не са засегнати основните аспекти на оплакването на жалбоподателя. Присъденото обезщетение е 12 000 евро за неимуществени вреди, както и 4000 евро за разходи и разноски по делото.

Коментари

Новини Варна