IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Крими
15:30 | 12 август 2021
Обновен: 17:34 | 12 септември 2024

Млад варненец отнесе глоба за здравна книжка менте

Тя му трябвала за работа в сферата на търговията с храни

По материала работи: Ставри Таргов
Млад варненец отнесе глоба за здравна книжка менте

За съзнателно ползване на неистинска лична здравна книжка съдът наложи 1000 лева глоба на 26-годишен варненец. През лятото на 2016 г. подсъдимият си намерил работа в сферата на търговията с храни.

Задължително изискване за назначаването му било преминаването на набор от медицински прегледи и изследвания, резултатите от които трябвало да бъдат вписани в личната му здравна книжка.

Вместо да се яви на прегледи той се снабдил срещу заплащане с такава книжка, която на 27 юни 2016 г. представил за заверка в РЗИ. В хода на извършена проверка се установява, че подсъдимият съзнателно се е ползвал от неистински частен документ - лична здравна книжка, издадена на негово име и съдържаща заверки от медицински специалисти на различни диагностично консултативни центрове и лаборатории, за да докаже, че е клинично здрав и има право да работи в тази сфера.  За самото съставяне на неистинския частен документ от подсъдимия не може да се търси наказателна отговорност.

Варненският районен съд призна за виновен 26-годишния мъж. Той е неосъждан. По внесено от прокуратурата постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, му бе наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лв. Разноските по делото също се възлагат на подсъдимия.  

Решението на Районния съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна