IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
09:13 | 23 февруари 2015
Обновен: 18:05 | 17 октомври 2024

Поп подпалвач раздава шамари и налага с арматурно желязо

Духовникът отмъщава с огън след раздялата със съпругата си

По материала работи: Лиляна Трънкова
Поп подпалвач раздава шамари и налага с арматурно желязо

Как се нарушават десетте божи заповеди от хората, които са призвани да ни свързват с бога. Грехопадението на църквата, въплътено в отец Димитър от Свищов е пълно. "Божият служител" беше осъден на три месеца условно за това, че е поръчал да подпалят къщата на тъща му. Историята е разказана в предаването "Жега" по TV7.В Свищов няма човек, който да не познава Димитър Андонов, отскоро получил прозвището поп подпалвач. Тази история с поръчката за палеж на къщата на родителите на жена му започва преди 20 години, когато Андонов се жени за Стефка Кирилова – дъщеря на Величка и Александър от горнооряховското село Янтра.

Отмъщението следва след раздялата между попа и попадията. А тя идва, официално и съдебно подплатена, преди 3 години. Причината за развода - Стефка е системно малтретирана от свещеника. Майката Величка свидетелства, че дъщерята е била бита с арматурно желязо, разказва още тв7.

И така се стига до първото от серията дела, заведени срещу и от свещеника. Годината е 2011. Районен съд – Свищов глобява Андонов за домашно насилие с 300 лв. След развода се започва подялбата на имот. На него все още се виждат надписи от менажираната от жена му сватбена агенция. В Свищов се говори и за стопанисвана от Андонов погребална агенция. Така, на практика, свещеникът е затворил бизнес-цикъла с водените от него весели и тъжни ритуали. И така две десетилетия. За тези му дейности знае и духовната общественост на крайдунавския град. Устата на духовниците е била запушвана по два начина – с побой или с подкуп.

След бракоразводните дела и подялбата завежда дело и срещу единния от двамата си синове – Александър. Причината – настоява Сашо да му върне парите, които е давал за негова издръжка. Това потвърждава и сестрата на жена му – Миланка Узунова, която не желае да бъде снимана, заради срама от цялата история.

Но да се върнем на историята с поръчковия палеж. В края на месец май 2013 г. поп Димитър наема човек, който да драсне клечката на имота на баба Величка и дядо Александър Узунови. На 24 май той плаща на реалния извършител 300 лв. и му дава още 30 лв. да купи бензин и винетка за собствения си лек автомобил, с който да стигне до село Янтра. Нарежда на наемника да почне палежа от тавана на къщата и да използва бензин и нафталин. Да действа през нощта, когато стопаните спят. Срещал се три пъти и настоявал престъплението да стане час по-скоро. Наемникът обаче не издържа на натиска и предава попа на властите.

Краят на тази история, засега: Димитър Андонов вече не служи в най-големия свищовски храм "Св. Троица". В крайдунавският град разказват, че след делото попът подпалвач е заминал за Чехия, където щял да служи в руска църква. Бившата му съпруга Стефка и синовете му Радослав и Александър живеят в Шотландия и не искат и да чуват за Андонов. Не искат и да говорят за историята с побоища, съдилища и палежи. Няколко месеца, след като разбира за опита за подпалване на дома му, дядо Александър почива от инфаркт на 82 години, а баба Величка живее в страх да не би попът подпалвач да се върне и този път да осъществи намерението си.

Коментари

Новини Варна