IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
14:29 | 29 януари 2015
Обновен: 15:22 | 10 октомври 2024

Прокуратурата се отказа от обвинение срещу Цветан Цветанов

Подсъдими с него бяха и трима бивши директори на СДОТО

По материала работи: Златина Добрева
Прокуратурата поиска 3 г. условно за Цветан Цветанов

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за незаконно подслушване.
В делото Цветанов бе обвинен, че не е разписал правила за работа в разформированата служба СДОТО, което пък е довело до безконтролно следене и подслушване. Подсъдими с него са трима бивши директори на СДОТО. Според прокуратурата, бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в службата, а от този факт пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани.
Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов обясни отказа от обвиненията с факта, че при последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е променен текст, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.
„В техния случай това не е налице, и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда“, обясни обвинителят.

Коментари

Новини Варна