IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
12:00 | 23 октомври 2014
Обновен: 15:57 | 23 август 2024

Арестуваха немец във Варна по искане на Германия

Максим Шмидт трябва да изтърпи присъда за контрабанда на хероин

По материала работи: Златина Добрева
Арестуваха немец във Варна по искане на Германия

Варненският окръжен съд задържа първоначално под стража немския гражданин Максим Шмидт на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в германския град Аахен. 37-годишният чужденец е издирван от властите в Германия, за да изтърпи влязла в сила присъда за контрабанда на хероин, наложена от Районен съд Аахен, съобщи пресслужбата на съда. Наказанието от година и половина "лишаване от свобода" е заради престъпления, извършени от Шмидт през 2006 г. Преди 8 г. Максим на няколко пъти вкарал нелегално хероин от Холандия в Германия. Немските власти са установили вината му затова, че първоначално сам, а след това и в съучастие с друго лице е осъществил контрабанда на наркотично вещество. Присъдата му е влязла в сила през 2007 г. и властите в Германия настояват той да изтърпи остатъка от наказанието в размер на 281 дни.
Максим Шмидт е задържан във Варна на 20 октомври 2014 г. Днес той разказа пред съда, че пребивава у нас, за да се лекува в специализиран център за лечение от наркозависимост край Варна. Това обстоятелство не е основание за съда да му определи по-лека мярка за неотклонение. ВОС намира, че  в ЕЗА се съдържат всички атрибути, посочени в Закона за екстрадицията и ЕЗА (ЗЕЕЗА). Германският гражданин има влязла в сила присъда за тежко престъпление, което се наказва и в двете държави.
Съдът определи, че адекватната мярка за неотклонение в настоящия момент спрямо Максим Шмидт е "задържане под стража" и настани чужденеца във варненския затвор. Там той ще дочака следващото съдебно заседание, в което друг състав на ВОС ще разгледа искането на германските власти за екстрадицията на чужденеца. Ако обжалва ареста си, Максим Шмидт ще се яви пред Варненския апелативен съд на 28 октомври от 10 часа.

Коментари

Новини Варна