Висококатегорийни хотели и ресторанти да бъдат сертифицирани с „Доброволен етикет за качество“, обмислят от министерството на туризма. Това е една от промените в закона, която се обсъжда на работна група, а решението трябва да е ясно до края на месеца, съобщи във Варна министър Николина Ангелкова. „Доброволният етикет за качество ще даде предимство на тези, които го притежават като предпочитан партньор особено по отношение на публично-частно партньорство с държавата. В момента се мисли как да се извършва сертифицирането, проучват се добрите практики в световен мащаб. Нашата идея е този доброволен етикет за качество да отговаря на всички световни стандарти, така че тези които го притежават да могат да го използват и в международен аспект, включително и като предимство в състезания и конкурси“ – коментира Николина Ангелкова.
Едно от изискванията за получаване на Доброволен етикет за качество е да се предлагат качествени допълнителни услуги, извън минимално изискуемите за съответния брой звезди на обекта. Ще се следи и храната, която се поднася да отговаря на Българския държавен стандарт. Ще се внимава и за високото ниво на обслужване, което е свързано и с правилния подбор на кадрите.
Полина Петрова
Още по темата:
Николина Ангелкова: 40% ръст на туристите от големите туроператори очакваме през следващото лято!