IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
19:24 | 3 септември 2016
Обновен: 15:24 | 6 септември 2024

Летният туристически сезон се удължава с балнео, СПА и уелнес центрове

В третия конгрес на БСБСПА експерти ще докажат, че България може да стане център на здравето в Европа

По материала работи: Слав Велев
Летният туристически сезон се удължава с балнео, СПА и уелнес центрове

България може да стане център на здравето в Европа, ще докажат експертите, които ще участват в предстоящия Трети конгрес на  БСБСПА (27-28.09.2016 г.), който ще се проведе в най-стария ни морски курорт „Св. Св. Константин и Елена” с любезното домакинство на Община Варна с партньорството на Министерство на туризма. Това обаче е възможно не само с централна държавна политика и с обединение на туристическия бранш, но и с промяна на нагласата, че страната може да печели само от морски туризъм.

 

Изборът на място за провеждане на престижното събитие с участието на Европейската СПА асоциация (ESPA) доказва, че именно морските курорти могат развиват и използват още по-активно балнео и СПА ресурсите като кк „Албена“, кк „Св. св. Константин и Елена”, Поморие и др. за удължаване на туристическия сезон. С прекрасните си балнеолечебни бази, съвременни балнео, СПА и уелнес центрове към хотелските комплекси и хотели, страната трябва да използва минералните си води, лечебните калонаходища и умерения си климат, които могат да привличат туристи през четирите сезона. България е втората страна след Исландия по богатство на минерални извори и оценяването на този ресурс е предпоставка страната да се превърне в център на здравето в Европа.

 

БСБСПА отбелязва 10-годишнината от създаването си с различни събития през 2016 г., като кулминацията им на Третия конгрес ще обедини чуждестранните и българските участници в темите на форума:  „България – целогодишна САП и Медикъл СПА дестинация. Култура и СПА от римски времена“;  „Минералните води – златото на България“; „Европейската СПА Асоциация 2016-2020: европейски програми/SPA & Research“; „Превенция, здраве и по-добър начин на живот, минерални СПА“; „Трансгранично здравно обслужване – къде сме ние?“. С интерес се очакват дискусиите в отделните панели на конгреса: „Развитие на СПА дестинациите: морски СПА дестинации, СПА дестинации с минерални извори. Добри практики в Европа и България“; „Медикъл СПА и СПА продукти за курорти на морския бряг. Възможности за удължаване чрез програми за профилактика и възстановяване на базата на минерални ресурси, таласотерапия и климатолечение“; „Необходимост от кадри в сферата на медикъл СПА и СПА туризма – системи за обучение и квалификация“.

 

 

В групата на чуждестранните експерти от Франция, Германия, Италия, Чехия, Португалия, Литва, Естония и др., които ще участват в конгреса заедно с Тиери Дюбоа, президент на ЕСПА (ESPA)  и президент на френската СПА асоциация, в кк „Св. св. Константин и Елена“ ще пристигне световноизвестният експерт в областта на превенция срещу зависимости (дрога и алкохол) на млади хора - проф. д-р Инга Дора Сигфусдотир (Department of Health and Behavior Studies, Teachers College, Columbia University, New York ). Проф. Сигфусдотир е един от ключовите експерти, които работят по проекти на Европейската комисия в областта на здравето на младите хора.

 

 

Четете още: Най-важният форум в СПА-туризма е в курорта “Св. св. Константин и Елена”

Коментари

Новини Варна