IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
19:32 | 29 август 2016
Обновен: 12:20 | 1 октомври 2024

Млади стрийт артисти ще изрисуват фасадата на галерия "Буларт" във Варна

Те поставят началото на второто издание на проекта "Градски истории"

По материала работи: Слав Велев
Дора Дончева и Николай Чакъров

Млади художници, повлияни от комиксите и анимационните филми от 90-те години, ще вдъхнат живот на интересни стилизирани персонажи,  изрисувани със спрейове по фасадата на галерия "Буларт" във Варна. Инициативата, наименувана  "off/on  Стрийт арт проект", е част от проекта "Градски легенди 2“ , който e компонент от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. Варна е един от преселектираните градове, които ще влязат в надпреварата за титлата. Това каза  на пресконференция Петра Димитрова, куратор на „Градски истории 2“. С този проект  фондация „Арт офис“ продължава започнатото през 2015 г. сътрудничество между другите преселектирани градове – София и Велико Търново. Проектът има за цел да установи връзка между артистите участници, които имат възможността да представят своето виждане за града през призмата на преживяното, добави още тя. Художникът на графити  Николай Чакъров вече усилено работи по обагрянето на стената на галерията, като издаде, че от там вече се показва заек, който рисува графит и се крие от вълк, но накрая попада в ръцете на силите на реда. 

 

В личната си история, разказана на стената със спрей, варненският художник се отъждествява с героя си и предвид  изкуството му, самият той призна, че е имал лични срещи с полицията и престой в ареста заради рисунките му по подлезите. Освен ентусиазма и таланта, който притежава, Николай разчита и на свой приятел, който придържа стълбата, докато той твори нависоко. Проектът има за цел да противопостави представите за „високата култура“ и субкултурата. Резиденция и изложба в класическа галерийна среда смесват и трансформират тези концепции за уличното изкуство като протест    навън и академичното улично изкуство,  сериозно поставено  в строгата галерийна рамка, сподели Дора Дончева, куратор на галерия “Буларт”.

 

 

 

 

Варненци и гости на града могат да станат част от градските истории още на  1 септември от 19 ч. в галерия „Буларт“ . Тогава могат да видят и завършена творбата на стрийт артиста. Проектът "Градски легенди 2" се финансира от фонд „Култура“ на община Варна  и се изпълнява от фондация „Арт Офис“ с подкрепата на програма „Изкуство в движение“, финансирано от  фондация „Америка за България“. Партньори на проекта са галерия „Буларт“, фондация „Рая Георгиева“, галерия „Графит“ и клуб „Ментол“.

"Черно море"

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата:

 

„Градски истории“ – арт сътрудничество между Варна, София и Велико Търново

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна