IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:46 | 12 май 2016
Обновен: 11:11 | 28 юни 2024

Варненските медиатори се похвалиха с успехите си

Седем са подписаните споразумения в Центъра за медиация към съдебен район Варна

По материала работи: Деян Михайлов
Варненските медиатори се похвалиха с успехите си

Седем са подписаните споразумения в Центъра за медиация към съдебен район Варна след препращане от районни и окръжни съдии за първите 6 месеца от откриването му. В края на миналата година каузата да се популяризира медиацията като извънсъдебен начин за решаване на съдебни спорове бе причината за откриването на Центъра по инициатива на ръководствата на Окръжния и Районния съд. Половин година по-късно в него предоставят безвъзмездни услуги 15 юристи, педагози, икономисти и психолози, които съдействат за решаването на спорове по дела на Районен и Окръжен съд – Варна, доброволно и безплатно за страните посредством медиация.
За 6 месеца Центърът за медиация към съдебния район на Окръжния съд беше домакин на 49 срещи на медиатори със спорещи в съда страни по 28 граждански и наказателни дела. За този срок има 17 приключили медиации, като при 7 от тях има подписани споразумения – по 2 граждански дела, 3 въззивни граждански и 2 наказателни дела от частен характер. Без споразумения са приключили медиациите по 6 граждански и 4 наказателни дела от частен характер.


По повод първите 6 месеца от откриването на Центъра за медиация към съдебния район бе организирана работна среща от председателя на Окръжен съд – Варна, Марин Маринов. На нея бяха обменени идеи за развитието на Центъра, както и споделен опит от медиаторите.
Ден по-рано в Окръжен съд – Варна, се проведе работна среща между магистрати, медиатори и съдебни служители за организацията на работа на Центъра за медиация към Окръжен и Районен съд - Варна, с участието на представители на Центъра за решаване на спорове – София. Окръжен съд – Варна, е един от пилотните съдилища по проект „Медиация в подкрепа на бизнеса. Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“. 3-годишният проект е финансиран от фондация „Америка за България“ и изпълняван от Центъра за разрешаване на спорове в София. По него са обхванати няколко стратегически района на България – Варна, Велико Търново, Плевен, Бургас и Благоевград. Една от целите на проекта е укрепване, развитие и подкрепа на съдебни програми за препращане към медиация, които да информират и насърчат страните по търговски, граждански и имуществени спорове да използват медиация. Крайната цел е увеличаване на случаите, разрешени с медиация, спестени средства на страните и по-бърз съдебен процес.


Медиацията е лесна и достъпна процедура, ръководена от трето безпристрастно и независимо лице, специално обучено да подпомага страните и да ръководи процедурата по медиация. Тя започва и продължава само ако и двете страни са съгласни, при пълна дискретност от страна на участващия медиатор. Всяка от страните е свободна да се оттегли, когато пожелае. Обикновено медиацията се провежда в рамките на 1-2 сесии, след което страните се връщат в съдебна зала и разрешават значително по-бързо възникнали спорове.

 

Коментари

Новини Варна