Варна 10°
fallback
Новини Варна
15:33 | 21 март 2016
Обновен: 08:20 | 18 октомври 2024

Тригодишен познавач на планетите смая астрономи

Стотици варненци посетиха Обсерваторията в деня на отворените врати

По материала работи: Слав Велев

Тригодишен познавач на планетите смая астрономите във варненската обсерватория в деня на отворените врати. „Това дете беше уникално, впечатли всички колеги. Знаеше всички планети от Слънчевата система и говореше много компетентно за тях. Готово е за нашите кръжоци по астрономия. Имаше още няколко деца в предучилищна възраст, които познаваха Слънцето и планетите от Слънчевата система. Хубаво е, че родителите им четат и ги насърчават да се интересуват от астрономия“ – коментира за „Черно море“ директорът на НАОП „Н.Коперник“ Свежина Димитрова.  В момента в кръжоците на обсерваторията се занимават 360 деца. Най-малкото от тях е втори клас.

 

Стотици варненци посетиха Обсерваторията в деня на отворените врати, който беше обявен по повод Международния ден на астрономическите обсерватории – 16 март и пролетното равноденствие – 20 март. „Това не бяха организирани групи от посетители. Единствено от СОУ „Климент Охридски“ доведоха организирана група ученици. Всички останали посетители бяха деца с родителите си. Направи ми много добро впечатление, че родителите водят децата си на място, където те могат да научат много“ – каза още Свежина Димитрова. Освен деца имаше и любители на астрономията от всяка възраст, които бяха дошли да видят слънчеви петна и други интересни явления през телескопите на терасата на варненската обсерватория. Техни водители през чудния свят на науката бяха астрономи от обсерваторията. 

 

 

 

 

В рамките на деня на отворените врати бяха предвидени и няколко лекции. При голям интерес премина лекцията на тема „Космическо пътешествие“, предназначена за деца от 5 до 12 години. Залата с капацитет от 120 места била препълнена до краен предел и много зрители са останали отвън, затова от обсерваторията планират ново издание.  Представена беше и лекция за всички любители астрономи, озаглавена  „Интересни атмосферни явления“. Денят на отворените врати приключи с нетрадиционната лекция за влюбени „Романтични истории на звездното небе“. „Много е интересна. Включва легенди за по-интересните съзвездия, които могат да се видят на нощното небе. Те се разказват на фона на красиви ренесансови картини, както и снимки на звездното небе. За втори път я представяме“ – разказа Свежина Димитрова. 

 

 

 

 

ДЕСЕТГОДИШНИЯТ ДАМЯН беше силно впечатлен от възможността да гледа през телескоп. Баща му сподели, че и друг път двамата заедно са идвали във Варненската обсерватория.

Полина Петрова Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback