Варна 10°
fallback
Новини Варна
16:00 | 18 март 2016
Обновен: 08:20 | 18 октомври 2024

Първа българска църква строят в Бесарабия

Това съобщи във Варна археологът проф. Николай Овчаров

По материала работи: Слав Велев

Българите в бесарабския град Арциз изграждат огромен църковен ансамбъл, съобщи във Варна археологът проф. Николай Овчаров. Това ще бъде първата българска църква в Бесарабия. 

 

 

В град Арциз, в който живеят около 15 000 души. Повечето от тях са българи. В него се изгражда се не само църква, а величествен църковен ансамбъл, който ще включва черти от основните периоди на античното и средновековно християнството по българските земи. Идеята е на бесарабския свещеник отец Генадий. Преди 4 години той е потърсил съдействие от Асоциацията на българите по света и се е срещнал с проф. Божидар Димитров.   

Значителна част от църковният комплекс вече е готова. Той се прави с дарения от населението, общината също помага с каквото може за изграждането му. Наши бизнесмени също се включили в благородното дело. Вече е осигурен хубав бял български мрамор, който ще бъде докаран от гръцкия град Драма с четири тира. С този мрамор ще бъдат покрити 1500 кв.м. под.  

За строителството на комплекса всеки помага с каквото може. Това е един голям градеж на българския дух, който ще обслужва църковните потребности на бесарабските българи, заяви проф. Николай Овчаров. 

 

Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback