IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:25 | 18 март 2016
Обновен: 06:12 | 13 октомври 2024

Дуално обучение въвеждат в ПГГСД „Николай Хайтов“

Проведени са първите срещи с работодатели и браншови организации

По материала работи: Слав Велев
Дуално обучение въвеждат в ПГГСД „Николай Хайтов“

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ вече работи по проект за въвеждане на дуалното обучение в училището. Дуалното обучение беше във фокуса на последната конференция „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на ХХI век“, организирана от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ и РИО – Варна. ПГГСД „Николай Хайтов“ е от първите, в която то пилотно се въвежда. 


Проведени са първите срещи с работодатели и браншови организации за проучване на техните нагласи и готовност да подкрепят идеята. Целта е дуалното обучение да бъде въведено в гимназията от следващата учебна година. Системата ще се прилага след завършен 10 клас. Специалисти смятат, че дуалното обучение ще отговори на новите реалности и на нарастващата потребност от специалисти на пазара на труда в сферите на дървообработването, мебелното производство, горското стопанство и парковото строителство.


В началото на април учители от гимназията ще посетят училище в Милано за съвместна работа и споделяне на опит. В италианската гимназия дуалното обучение се прилага от години. 


Полина Петрова

Коментари