Варна 10°
fallback
Новини Варна
14:09 | 18 март 2016
Обновен: 08:20 | 18 октомври 2024

Цветен пролетен базар организираха деца с увреждания (Снимки)

Събраните средства ще осигурят материали за следващия сезон

По материала работи: Слав Велев

За 6-ти поред път бе открит традиционният базар на пролетни цветя в оранжерията на училището за деца с нарушено зрение СОУ “Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна.

 

Проявата се случва всяка година по Първа пролет, така възпитаниците на училището поставят началото на пъстрия сезон с голямото разнообразие от растителни видове.

Посетителите на базара имаха възможност да избират саксийни и пролетни цветя – лалета, нарциси и зюмбюли

, засадени и отгледани от децата.

Оранжерията съществува от 6 г., а целогодишните грижи за растенията са включени в учебната програма и влизат в предмета за формиране на полезни умения, споделиха за „Черно море“ Виолета Георгиева и Таня Блажева –  преподаватели  по тази дисциплина.

Трудотерапията, която провеждаме е ефективен метод за изграждане на полезни умения и добиване на нови знания на деца с множество увреждания. Децата се приучават на самостоятелност и отговорност,  каза Таня Блажева.

Освен практическите задачи за усъвършенстване на фината моторика и стимулацията за развитие  на сетивността, децата добиват представа за цялостния процес по отглеждане на цветята – засаждане, пикиране, торене, поливане, условия за осветеност, коренова система и др., обясни  Виолета Георгиева.Те научават за сезонността на растенията и спецификата по отглеждането на всяко едно от тях, а в класните стаи имат възможност напълно самостоятелно да обгрижват цветята.  През пролетта и лятото децата се радват и на градината в двора,  добави Георгиева.

В оранжерията работят  и деца със зрителни нарушения,  които активно и с огромно желание се включват в процеса.

По думите й всички ученици  чакат с радост и нетърпение резултата и благоуханието на цветното изобилие. Ароматерапията също е заложена в програмата, а естествените източници на пленяващо ухание имат благоприятно въздействие върху всички. Своеобразната ботаническа градина е любим кът и притегателен център не само за настоящи, но и за бивши възпитаници на учебното заведение, сподели още учителката.

Събраните средства от базара ще бъдат използвани за закупуване на материали, необходими за поддръжката на оранжерията и през следващия сезон.

Елисавета Илиева

Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback