IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
20:28 | 23 декември 2015
Обновен: 14:08 | 10 септември 2024

Аладжа манастир взе награда от "Чудесата на България“

Министърът на образованието проф. Тодор Танев връчи приза на кмета на Варна Иван Портних

По материала работи: Борис Проданов
Аладжа манастир взе награда от "Чудесата на България“

Специална награда спечели уникалният скален Аладжа манастир по време на петата поредна церемония от кампанията "Чудесата на България". Министърът на образованието проф. Тодор Танев връчи наградата на кмета на Варна Иван Портних. "Ние сме дъщери и синове на велика династия и носители на чисти гени. Те са в нашите вени и на тези, които са построили Аладжа манастир", каза проф. Танев.

 

"Благодаря за наградата, която е важна, защото доказва, че усилията, които полагаме за социализация на културно-историческото наследство на Варна, не остават незабелязани. Преди месец с решение на Министерския съвет получихме право на управление на 6 емблематични исторически обекта. Това ще ни даде възможност да работим по-активно за тяхното опазване, съхранение, популяризиране и социализиране", каза кметът Иван Портних. Обектите, които ще бъдат стопанисвани от общината за срок от 10 г., са Аладжа манастир, Римските терми на Одесос, Римската баня, Епископска базилика на Одесос, Варненският енеолитен некропол и Княжеският манастир.


В категория "Съкровища“ Варненското златно съкровище спечели трето място, а наградата получи проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей в морската столица. 


„Златното съкровище от Варненския халколитен некропол вече получи много висока оценка в Европа, защото успя да събере на изложба в Брюксел тримата най-големи в ЕС - председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, Доналд Туск - председател на Европейския съвет. Това бе признание не само за богатото културно-историческо наследство на Варна, но и на България, като затвърди имиджа на страната ни като земя на древни култури“, коментира кметът Иван Портних.

Коментари

Новини Варна