IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:51 | 1 декември 2015
Обновен: 16:02 | 8 септември 2024

Поверяват образователната инфраструктура на общините

По инициатива на кметове и общински съвети ще се преобразуват училища

По материала работи: Слав Велев
Поверяват образователната инфраструктура на общините

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Според новия образователен закон инфраструктурата на училища и детски градини ще бъде отговорност и приоритет на общините. По инициатива на кметове и общински съвети ще се преобразуват училища. „След дълга полемика, която премина през няколко парламента, в 43-тото НС надделя становището общините да имат водеща роля в развитието на образователната инфраструктура. Община Варна гарантира, че ще изпълни всички предписания по новия закон в името на това децата да се чувстват добре и да има най-малко сътресения в учителските общности“ – каза директорът на общинска дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.


Всички структури, които трябва да минат под юрисдикцията на общината, ще бъдат запазени, гарантира тя. „Вече поемаме първите стъпки – ще внесем в Общинския съвет предложение за първите три преобразувания – на ОДК, Логопедичния център и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, които трябва да минат на административно подчинение на кмета и на община Варна. Вече сме направили срещи със съставите на тези институции и с родителите на деца, които ползват услугите им, за да са спокойни всички, че тези преобразувания няма да доведат до сътресения. Има юридически въпроси във връзка с други училища, които уточняваме. Ще направим всичко възможно да се съхранят добрите практики, които са създадени в образователната система на Варна“ – подчерта Лилия Христова.

Коментари

Новини Варна