Варна 25°
fallback
Новини Варна
14:25 | 11 ноември 2015
Обновен: 10:35 | 22 септември 2024

Отец Дончо: Свети Мина ни учи да отстояваме вярата си

Варненци изпълниха храм Свети Атанасий за празника

По материала работи: Слав Велев

ПОЛИНА ПЕТРОВА Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Свети Мина е мъченик за вярата, живял е в едно изключително тежко време, когато християните са били преследвани. Въпреки почестите, въпреки славата, която му предлагат, той отказва всичко – за него е важно да отстоява принципите си и своята вяра.

 

 

„Това е посланието, което трябва да ни води и днес. Най-важното е да можем да отстояваме своята вяра“, каза за вестник „Черно море“ отец Дончо Александров от храм Свети Атанасий.   

Варненци изпълниха храма  в деня на Свети Мина.

 

Свещичка във варненската църква запали и известният изпълнител Васил Петров, който гостува в морската столица за един от поредицата концерти в страната в памет на Франк Синатра. 

В притвора на храм Свети Атанасий  от 12-13 години има и параклис на Свети Мина, осветен от митрополит Кирил.

„При нас идват не малко хора да отправят молитви към светеца. Има едно вярване, че Свети Мина помага на тези, които са загубили нещо или им е откраднато нещо ценно и онези, които са се помолили на светеца споделят, че той помага, стига да имат вярата. Най-важното е не да намерим материалното, а да намерим своите души. Нека за това да молим за помощ  свети Мина – да намерим себе си като хора, като личности и най-накрая нашият народ да намери пътя към вярата и към църквата“ – каза още отец Дончо. 

 

В деня на Свети Мина в храм „Свети Атанасий“  беше отслужена света литургия и водосвет.  

 

В параклиса беше отслужен молебенен канон към Св. Вмчк. Мина и беше отчетено петохлебие.

Ритуалът петохлебие е свързан с чудото, извършено от Иисус Христос, който нахранил 5 000 души с 5 хляба и две риби. С петохлебие се освещават квасени питки, приготвени без яйца, сирене и животинска мазнина, вино, зехтин (олио) и неварено жито. 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback