IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:31 | 30 октомври 2015
Обновен: 03:06 | 28 август 2024

Управляват по план риска от наводнения

На територията на варненска област заплашени са 6 крайречни района и 2 морски

По материала работи: Слав Велев
Десислава Консулова – директор на Басейнова дирекция за Черноморски район

Мерки за управление на риска от наводнения ще бъдат разработени до края на ноември. Инициативата е на Басейнова дирекция за Черноморски район. До момента е извършена първоначална оценка на риска и са изготвени карти на районите, които са най-заплашени от наводнение. На територията на Басейнова дирекция за Черноморски район те са 45, от които 34 речни и 11 морски, а за област Варна са съответно 6 речни и 2 морски. Застрашените от наводнение райони са определени по методика, утвърдена от министъра на околната среда и водите, така че да има съпоставимост между 4-те басейнови дирекции на територията на страната. За оценката на риска е използвана събрана до момента информация за минали наводнения. „Картите, които бяха разработени показват точно скоростта и дълбочината, с която настъпва наводнението във всеки район в риск. Моделирани бяха и трите варианта – при висока, при средна и при ниска вероятност. По наше настояване районът на Аспарухово също беше определен като заплашен от наводнение, въпреки че дъждовните наводнения не са фокус на настоящото проучване. Той е включен в един от двата морски района с повишен риск от наводнение на територията на област Варна – това са Черно море – Варна, в областта на канала, точно в него включихме и Аспарухово, а другият е Черно море – Обзор. На база на тези карти ще бъдат определени цели и приоритетни мерки за всеки район. Тази програма от мерки е всъщност ключовият момент от плана, защото на практика тя трябва да допринесе за намаляване на риска от наводнения“ – каза за вестник „Черно море“ Десислава Консулова – директор на Басейнова дирекция за Черноморски район. 


Конкретните мерки, които целят да предотвратят наводненията в застрашените райони ще бъдат разработени до средата на ноември, но като общ документ планът ще бъде готов до края на годината и в началото на следващата ще бъде подложен на шестмесечно обществено обсъждане, каквото е изискването на Закона за водите. „Всички получени предложения ще бъдат обработени и при преценка за целесъобразност ще бъдат включени в плана“ – увери Десислава Консулова. На двумесечно обществено обсъждане, което приключва на 7 ноември, бяха подложени и разработените карти на застрашените от наводнения райони. 


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна