IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
21:26 | 24 октомври 2015
Обновен: 02:35 | 24 август 2024

Научен форум във Варна разглежда медицината на съня

Гост-лектори са световни авторитети в областта

По материала работи: Борис Проданов
Научен форум във Варна разглежда медицината на съня

200 специалисти от страната и чужбина пристигнаха във Варна за Есенната научна среща на Българското дружество по белодробни болести. Гост-лектори на форума са световните авторитети в областта Клаудио Басети, Себастиан От и Матиас Гугер от Швейцария.


Традиционната Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) започна своята делова работа днес в курорта Златни пясъци край Варна. 200 лекари специалисти от страната и чужбина вземат участие в събитието. Те бяха посрещнати снощи със спектакъла „Някои особености на кукления театър“ на трупата на Държавен куклен театър - Варна.


Темата на форума тази година е „Медицина на съня и неинвазивна вентилация“.


От гост-лекторите пръв на трибуната излезе проф. Клаудио Басети от Швейцария - едно от най-големите имена в областта на медицината на съня, инициатор, създател и председател на Европейската асоциация по сън и хронобиология. Лекции в рамките на форума имат още заместник-директорът на Inselspital в Берн, Швейцария, проф. Матиас Гугер, проф. Никола Шикилоне, президент на Италианското дружество по белодробни болести, д-р Себастиан От, д-р Ане Катрин Брил и Даниела Вис от Швейцария, Адам Хавкин от Великобритания. Доклади ще изнесат и водещите български специалисти.


Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. По последни данни 10% от населението на страната страда от това заболяване.

Коментари

Новини Варна