IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
18:34 | 20 октомври 2015
Обновен: 21:40 | 21 август 2024

Вдъхновяват младежи с будителски слова

Целта на инициативата е учениците да се запознаят със съвременни писатели, историци и духовници

По материала работи: Слав Велев
Вдъхновяват младежи с будителски слова

Младежки фестивал „Будителски слова“ започна във Варна. Поредицата от прояви ще продължи до 2 ноември. Целта на инициативата е учениците да се запознаят със съвременни писатели, историци и духовници. Срещите са посветени на българския език и будителите от времето на св. Седмочисленици и св. Иван Рилски до наши дни. Фестивалът се организира от духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ със съдействието на община Варна. „Денят на народните будители ни вдъхнови да потърсим и да поканим днешните будители, които като св. Паисий Хилендарски изследват тайните на българската история и език. На нашата покана откликнаха доц. д-р Веселина Вачкова – специалист по история на Златния век, Калин Терзийски – писател, Емил Димитров – историк и писател, Калин Руменов – радиожурналист, и др. Смятаме, че това е най-добрият начин за съвместно отбелязване на този ден и се надяваме чрез фестивала „Будителски слова“ с общи усилия да превърнем Деня на народните будители в поредица от празници на българския дух. Ние вярваме, че Будителството и Възраждането не са само явление от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес“, казват организаторите. 


Празникът на народните будители е въведен през 1923 година – три години след подписването на Ньойския договор, когато българското общество изпитва остра нужда от истински духовни ценности и ги намира в личния пример и идейното наследство на най-мъдрите българи от Златния век до днес.  

Коментари

Новини Варна