IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:14 | 9 октомври 2015
Обновен: 09:14 | 6 септември 2024

Варненски ученици ще проследят „Пътя на писмото“

Днес отбелязваме Световния ден на пощата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варненски ученици ще проследят „Пътя на писмото“

Един от варненските пощенски клонове ще посрещне второкласници от училище „Ангел Кънчев“ по повод Световния ден на пощата, който се отбелязва на 9-ти октомври. Децата ще прочетат написани от тях писма и ще проследят „Пътя на писмото“. Децата ще се запознаят отблизо с дейността на една пощенска станция. Радина Узунова от Първа гимназия пък ще прочете писмото, с което е участвала в Международен епистоларен конкурс и заради което е наградена с грамота от „Български пощи“. Събитието ще се състои днес -9 октомври от 15.30 часа в пощенския клон на ул. „Дружба“ 4.

 

Общо 29 пощенски клона в цялата страна ще посрещнат ученици в празничния ден. На 9 октомври 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целия свят празнува сега като Световен ден на пощите. Международната седмица на писмото се отбелязва през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

 

Международният младежки епистоларен конкурс, е създаден с решение на Конгреса на Всемирния пощенски съюз в Токио през 1969 г. и официално стартира през 1971 г. Целта на този конкурс е младите хора да развиват уменията си, свързани с изкуството да се пишат писма и да усъвършенстват способностите си за изразяване, а също така и да се укрепва международното сътрудничество в световен план, което е една от основните мисии на Всемирния пощенски съюз. Конкурсът е отлична възможност да се популяризира важната роля на пощенските услуги в съвременното общество. Организатор на международния младежки епистоларен конкурс в Република България е „Български пощи” ЕАД.

 

Темата на 45-я Международният младежки епистоларен конкурс за 2016 г. е:„Напишете писмо до своето 45-то годишно аз”.

Коментари

Новини Варна