Варна 16°
fallback
Новини Варна
14:04 | 10 септември 2015
Обновен: 00:40 | 20 септември 2024

Водолаз откри поредната морска мина край Фичоза

Само за ден сапьори унищожиха втори снаряд, открит в нива

По материала работи: Слав Велев

Мъж е открил поредната морска мина край варненската местност Фичоза. Той се натъкнал на страшната находка при гмуркане в района на хижа “Ветеран”. Водолазът сам развил детонатора на адската машина и подал сигнал до спешния тел. 112. Незабавно на мястото е изпратен екип за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране - Варна. Ръководител на формированието е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов.

След огледа на открития предмет той е класифициран като механично, запално, ударно устройство за морска бойна мина от неустановен образец.

След транспортиране взривяването му е извършено на гарнизонното стрелбище в Долни чифлик при пълно спазване на мерките за безопасност, съобщават от ВМС.

На 9 септември 2015 г. във Военноморска база е получен факс от областния управител на Бургас, че е открит 76 мм артилерийски снаряд, силно корозирал, с деформиран взривател в местността Каиш баир северно от с. Драчево, община Средец. Намясто е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от ВМС –Варна, с ръководител майор Стойчо Драганов. След извършване на опознавателни дейности специалистите са класифицирали снаряда като опасен боеприпас, който е силно корозирал и не подлежи на транспортиране. Взривното устройство е било унищожено намясто с отцепване на района и спазване на всички мерки за безопасност, уверяват от ВМС.

Припомняме, че само преди ден екип сапьори от Варна обезвредиха друг снаряд, намерен в нива край Добрия.

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback