IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:58 | 9 септември 2015
Обновен: 18:34 | 17 октомври 2024

Три нови противопожарни автомобила влизат в употреба до месец

Професията на пожарникаря е трудна – той трябва да отиде там, откъдето всички бягат, казва директорът на РД ПБЗН Тихомир Тотев

По материала работи: Слав Велев
Трите нови противопожарни коли са високопроходими и са специализирани за гасене на горски пожари. Снимка Пламен Гутинов

Три нови противопожарни автомобила влизат в употреба до месец, съобщи за Медийна група „Черно море“ директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна, Тихомир Тотев. Те са закупени с европейски средства и са специализирани за борба с горски пожари. Автомобилите са високопроходими и са снабдени с резачки. 


Около 400 са пожарникарите в областта, като за едно денонощно дежурство на смяна са близо 50 служители. 8 са районните служби на територията на Варненска област. В региона функционира и един сектор за специализирана оперативна дейност, който разполага с 16 щатни служители и обхваща района на Варна, Добрич и Шумен. Той се намесва при тежки случаи като железопътни катастрофи, снегонавявания и наводнения и разполага със специално оборудване, което включва кранове и булдозери. 


Традиционната седмица на пожарната безопасност и защита на населението тече в цялата страна. Част от инициативите са демонстративни занятия в училища и детски градини, полагане на венци и цветя пред паметни плочи на пожарникари, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Ден на отворените врати обяви и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна. „Целта е да популяризираме дейността си сред обществото. Идеята е родители и деца в свободното си време да дойдат да посетят нашите сгради, да си направят снимки с пожарната техника. Нищо чудно някое от тези малки деца в бъдеще да го вземем и на работа при нас. Малчуганите по традиция изпитват силен интерес към нашата професия, но трябва да знаят, че тя е много трудна и отговорна. Не е лесно да отиваш там, откъдето всички бягат, затова се налага и по-специален подбор на служителите. Пожарникар се става не само с огромно желание, а и с добра физическа подготовка. От психологическа гледна точка един пожарникар трябва да е смел, да е отговорен, да има развито чувство за съпричастност към страданието на хората – не може човек „без душа“ да отиде да помага. За нашата професия е изключително важно да можем да работим в екип, защото работата ни е тежка и не можем сами да я свършим, винаги разчитаме на колегата до нас“, обобщи Тихомир Тотев. 


В рамките на седмицата за пожарна безопасност се извършват и демонстрации на територията на детски градини и училища в областта. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна