Варна 10°
fallback
Новини Варна
18:20 | 8 септември 2015
Обновен: 08:58 | 18 октомври 2024

Насърчават млади предприемачи с игра

По пътя към успеха няма грешни отговори, убедени са организаторите

По материала работи: Слав Велев

„По пътя към успеха“ е интерактивна игра, която търси млади предприемачи. Младежи преминаха през различните етапи на теста, за да разберат дали имат умения и заложби за успех в бизнеса. „Целта на инициативата е да напомним на младите хора да бъдат по-активни, да не се оставят на течението на живота, да мобилизират своите идеи, да не се страхуват от неуспех в началото, а да вярват, че като следват пътя си, ще стигнат до успеха“, каза за Медийна група „Черно море“ инициаторът на проекта Диана Настева. 

В хода на играта младежи преминаваха по пътека с въпроси, на които отговаряха, и след това дискутираха резултатите с обучители, които имат опит в консултирането на млади хора в сферата на предприемачеството.

 

 

 

 

„Въпросите са свързани с различен етап от живота на трима души, променили цели индустрии с дейността си и със своите бизнес решения - Ричард Брансън, Бил Гейтс и Елън Мъск. Разгледали сме не само моменти на възход, но и моменти на падение, тъй като за добрия предприемач дори провалите крият изключителни перспективи. На база на отговорите, които дават, младежите се поставят „в обувките“ на някои от тези успели предприемачи. Искаме да покажем на младите хора,  че няма универсален път към успеха, няма верен и грешен отговор. Ние сме убедени, че всяко дете се ражда лидер и откривател, а това са отличителните черти на всеки предприемач. Искаме да кажем на младежите да не бягат от това, което им е заложено, а да го развиват у себе си“,  апелира един от обучителите Венелин Добрев. 

Инициативата „По пътя към успеха“ е финансирана от община Варна. Това е финалният етап от поредица срещи с младите хора, която цели да стимулира предприемаческия нюх в тях. По една среща е  проведена в четири квартала на Варна – „Аспарухово“, „Владислав Варненчик“, „Чайка“ и „Младост“.  „Решихме ние да отидем при младежите, на местата, където се събират, и да ги провокираме. Обществото подценява тийнейджърите, които изглеждат леко несериозно забили поглед в телефоните си, но знаете ли какво – те са голяма сила, имат страхотни идеи и потенциал, които трябва да бъдат насочени в правилната посока“,  подчерта Диана Настева.   

"Беше много интересно. Изяснихме си, че за да успеем, трябва много да работим и да не се отказваме", казаха Никол и Десислава, които се включиха в играта за предприемачи. 

Интерактивната игра се проведе на сцена „Раковината“ в Морската градина. Паралелно с нея беше подредено и изложение на социални предприятия – действащи и в процес на създаване, като „Социална чайна“, „Екоработилница“ и „Равен старт“. Идеята на организаторите е да се привлече вниманието върху социалното предприемачество, което има за цел да създава работни места за хора в неравностойно положение. 

 

Полина Петрова Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback