IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:30 | 2 септември 2015
Обновен: 00:54 | 25 август 2024

Без актове за незаконна търговия с мляко във Варна

Едва 12 литра иззели инспекторите

По материала работи: Слав Велев
Без актове за незаконна търговия с мляко във Варна

Нито един акт не е съставен до момента във Варна от началото на масираната акция срещу търговци, които продават мляко и млечни продукти нерегламентирано. Причината е, че повечето от незаконните продавачи бягат веднага щом видят инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните. Трудно могат да бъдат получени личните им данни, което допълнително затруднява работата на проверяващите, обясни за Moreto.net шефката на отдел „Контрол на храните" към дирекцията.

 

Извършените проверки до момента са около 20, като продължават ежедневно в ранните сутрешни часове. Конфискувани са едва 16 литра мляко заради бързата реакция на търговците, когато видят инспeкторите.

 

Нерегламентирана търговия се извършва основно в междублоковите пространства и на пазарите. В търговски обекти не си позволяват да продават мляко, което не покрива изискванията, защото при констатирано нарушение следва затваряне на магазина.

 

Продаването чрез нерегламентирана търговия мляко, както и млечни продукти, крие съществени рискове за човешкото здраве. Термичната обработка в никакъв случай не може да гарантира безопасност и ликвидиране на рисковите фактори. 

 

Консумирайки такова мляко има риск човек да се разболее от ред болести като туберколоза, бруцелоза, глицериоза и други. Освен това не бива да се подценява и химическата опасност, която идва, когато животните биват третирани с антибиотици и други ветеринарно-медицински препарати. Те се отлагат в суровото мляко, дори и след варене остават там. Последиците се усещат след време.

Коментари

Новини Варна