IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
14:21 | 2 септември 2015
Обновен: 09:17 | 3 септември 2024

Премахването на графитите бави ремонта на подлезите

600 000 лв. е предвидила местната администрация за реконструкцията на част от пешеходните съоръжения през 2015 година

По материала работи: Слав Велев
Премахването на графитите бави ремонта на подлезите

Графитите и хилядите драсканици по подлезите във Варна се оказаха основен проблем при ремонта на пешеходните съоръжения в града. Това коментира пред медийна група “Черно море” директорът на Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в общината инж. Петър Гърбузов, по повод сигнал на Турхан Расиев, изпратен до редакцията на вестника. В началото на миналата седмица започна ремонт на подлезите от Икономическия университет до сп. “Почивка”. Пешеходните съоръжения предварително бяха подготвени още преди ремонта на пътното платно с полагане на хидроизолзация и отстраняване на течовете, уточни той. В момента се извършва вътрешна рехабилитация на съоръженията и подмяна на цялата ел. инсталация. Предвижда се всички подлези да бъдат снабдени с платформи, с цел осигуряване на достъпна среда за хората в неравностойно положение, поясни още инж. Гърбузов.

 

Той не се ангажира със срок за приключване на строително-ремонтните дейности по подлезите на бул. “Княз Борис I”. “Съоръженията са в изключително лошо състояние. Голям проблем е премахването на графитите, защото боите са се пропили във фугите и нарушената конструкция на облицовката”, обясни шефът на общинската инфраструктура.

 

9 подлеза и един надлез са предвидени за ремонтиране по бул. “Княз Борис I”, като 600 000 лв. са осигурени за тази дейност, уточни инж. Гърбузов. Скоро ще бъдат ремонтирани и всички пешеходни съоръжения по мегапроекта на Варна за изграждане на БРТ коридора в града. Там влиза и реконструкцията на централния подлез.

 

При реализацията на проекта ангажимент на строителя е да извърши съответните ремонтни дейности, включително и хидроизолация на подлезите.

 

Припомняме, че общо 40 са пътните съоръжения в морската столица, като всички те са общинска собственост. В бюджета на Варна за 2015 г. бяха заложени около 200 000 лв. за реконструкция на подземните пешеходни зони.

 

През април т.г. общината защити проект за финансова помощ в подкрепа на следващия програмен период, по който са предвидени 136 000 лв. за проектиране на ремонтни работи на булеварди, междублокови пространства и на всички подлези по бул. ”Княз Борис I” – от Икономическия университет до пътен възел „Почивка”. През следващия програмен период на оперативните програми ще се търси финансиране за строително-монтажните работи на подлезите. В момента на територията на Варна няма неосветени или непроходими подлези, но те се нуждаят от основно обновяване.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна