IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
19:57 | 7 август 2015
Обновен: 18:25 | 24 октомври 2024

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри фестивал на куклите край Варна

Тазгодишното издание на форума е посветено на опазването на природата

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри IV Международен фестивал "Магията на куклите" край Варна. Повече от 160 деца от  България, Русия, Молдова и Украйна ще се включат в тридневната инициатива. Маргарита Попова приветства авторите на оригиналната идея за форума. Тя се хвана на хоро, с което приключи церемонията по откриването и разгледа с интерес работата на децата, които веднага започнаха да творят кукли. През тази година фестивалът е посветен на опазването на природата. Събитието се провежда под егидата на Вицепрезидента на Република България.

 


 


 


 


 

По време на тридневния празник участниците ще имат възможност да научат какви са били куклите в древността и дори ще направят сами играчки от царевица, клонки, листа, метла, дърво, камъни, миди, пясък, кратунки, восък, цветя и стъкло. Една от най-интересните творилници ще е посветена на билковите феи, за които децата сами ще съберат материали. "Бобените" и "оризови" принцеси ще правят компания на горските елфи и на пазителите на гората, родени от дървени лъжици. Темите на разнообразните ателиета са свързани със създаването на кукли от природни материали, а също и със "съживяването" на отпадъци и превръщането им в изкуство. "Чрез куклите от природни материали тази година поставяме акцент върху екологията - как децата да опазват природата, да се стремят да мислят природосъобразно и да бъдат камбанките, които известяват на възрастните да не посягат на майката Земя безотговорно и прибързано, а да мислят и за идващите след тях", коментира авторът на идеята за фестивала. 



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

По време на тридневната инициатива всяко дете ще може да напише своя приказка на тема "Куклите и децата пазят чиста земята" и да я пусне в "Кутията за приказки".

 

Специални гости на откриването на фестивала са артистите от Варненския куклен театър с постановката "Златната рибка". 


Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна