Варна 15°
fallback
Новини Варна
16:41 | 4 август 2015
Обновен: 09:22 | 27 октомври 2024

Варненци се качиха на борда на „Дръзки“ (СНИМКИ)

Посетителите могат да разгледат каютите, както и изложбата с военните успехи на торпедоносеца

По материала работи: Слав Велев

Варненци се качиха на борда на кораба музей „Дръзки“ още в първите часове след неговото отваряне. Експонатът беше затворен за ремонт през 2008 година. Оттогава много туристи са изпращали запитвания в управата на Военноморския музей кога ще бъде отново достъпен за посещение корабът „Дръзки“. Торпедоносецът може да бъде разгледан всеки ден от 10 до 18 часа. Почивният ден на Военноморския музей е в понеделник.

„Дръзки“ е най-ценният експонат на музея, по думите на неговия директор Мариана Кръстева. Той е единственият в света запазен военен кораб от своя клас. 

Жителите и гостите на морската столица ще могат да разгледат две помещения на торпедоносеца - салета, където се е хранел екипажът, и спалното помещение, наречено кубрик. На кораба е експонирана и изложба, която проследява паметните моменти от историята на кораба. Акцентът е върху успешния удар по турския крайцер „Хамидие“, което е най-знаменателната победа на българския флот през Балканската война.  

"Дръзки" и останалите торпедоносци на флота -  "Смели", "Храбри", "Шумни", "Летящи" и "Строги", участват в мисии и в двете световни войни. След "пенсионирането си" през 1957 г. корабът е превърнат в музей. Сред другите неща, с които е известен, е, че на него е служил поетът Никола Вапцаров.

 

 

Големи и малки побързаха да се качат на борда на „Дръзки“ още в първия ден, след като беше отворен след дългия период на ремонт. 

 

Много варненци, които са посещавали кораба като малки, днес доведоха децата си да го разгледат.

 

Достъпни за разглеждане  са помещенията за почивка и хранене на моряците.

 

 

Момченце излиза на палубата, след като вече е разгледало каютите.

 

Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback