Варна 15°
fallback
Новини Варна
10:00 | 4 август 2015
Обновен: 09:16 | 27 октомври 2024

Фестивал насърчава младежите да помнят историята

Петото издание на форума на изкуствата „Пътуване към миналото“ ще се проведе от 18 до 22 август

По материала работи: Слав Велев

За пета поредна година във Варна ще се проведе младежкият фестивал „Пътуване към миналото“. Сред съорганизаторите на проявата са Музеят за нова история на Варна и Регионалният исторически музей. По традиция инициативата е посветена на празника на града – 15 август, и ще се проведе непосредствено след него – от 18-и до 22-ри. Домакини на проявите в петте фестивални вечери са Военноморският музей, Музеят за нова история на Варна, Зоологическата градина, Природонаучният музей и Амфитеатърът под паметника Пантеон. 

По време на проявите таланта си ще покажат деца и младежи от вокална формация „Палас“, театралните формации „Феникс“ и „Весел миг“, състав „Диви танци“, балетна формация „Тинити“, клуб по спортни танци „Стар денс“ и школата по класически балет „Фуете данс студио“. Организаторите на проявата са се постарали да включат варненски трупи, които работят в различни сфери на изкуството и културата.  Те ще участват в смесени концерти в четирите фестивални вечери. Уникалната идея на фестивала е да миксира по уникален начин изкуството и историята на града, като целта е да възпита у младите културата да посещават музеите в града, да знаят и помнят историята на предците си. Втората вечер е запазена за историята на Варна. На 19 август в Музея за новата история на Варна самостоятелно представление ще изнесат младежите от театрална формация „Феникс“ – „За Швейк, за нас и още нещо“ по Ярослав Хашек, режисьор Свилен Стоянов. Същата вечер ще бъде прожектиран документален образователен филм – инициатива, която е запазена марка на фестивала „Пътуване към миналото“. В Музея за новата история на Варна ще бъде представена и новата книга на Бела Бенова, която е съчетание от изображения и думи, вдъхновени от вратата като символ – на промяна, на възможност, на свобода. 

Фестивалът няма конкурсен характер , за да гарантира атмосфера на сътрудничество, освободеност и непринудена изява на участниците. През фестивалната седмица формациите ще имат възможност да обменят творчески опит, да обсъдят и създадат съвместни проекти в областта на изкуството. 

Полина Петрова

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback