IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
18:14 | 30 юли 2015
Обновен: 11:24 | 24 октомври 2024

Детски литературен кът на открито стартира във Варна в рамките на Алея на книгата

Предстои инициативата да се разраства, обещаха от асоциация “Българска книга”

По материала работи: Слав Велев
Детски литературен кът на открито стартира във Варна в рамките на Алея на книгата

Детски литературен кът на открито ще функционира за първи път във Варна в рамките на Алея на книгата. Той ще работи сутрин и следобед. В часовете от 10 до 12 са предвидени детски работилнички на различни теми. Следобед – от 17 до 20 часа, ще бъдат представяни различни книги за малчугани.  „Замислили сме в няколко свободни часа да има т.нар. градски пикник, когато микрофонът ще бъде даван на деца, които минават и искат нещо да прочетат на други деца, нещо да разкажат. Предвидили сме и две куклени постановки по книги, както и музикално представление на варненски състав, свързано с литературата“,разказа Василка Ванчева, член на УС на асоциация “Българска книга”. Проектът е финансиран от община Варна по фонд „Култура“. Първоначалната идея беше да се реализира Варненски международен литературен фестивал. „Обявихме я миналата година при откриването на Алеята, но подобна инициатива се оказа прекалено мащабна и времеемка за организиране за краткото време от една година. Затова предложихме на община Варна да направим Детски литературен кът като един модул от бъдещия фестивал, за който вече текат разговори за темата и начина на провеждане“, поясни Василка Ванчева. 


Уникална в тазгодишната Алея на книгата ще е и ролята на „викача“, в която ще влезе известният варненски актьор и любимец на децата Бате Ицо. „Идеята е да се получи нещо като градски площад през Средновековието, когато подобни „викачи“ са канели хората на театралните постановки“,каза Василка Ванчева. Бате Ицо ще привлича деца и родители към Детския литературен кът, за който е отделена специална шатра, която ще се забелязва отдалеч.


Общо 56 издателства ще участват тази година във варненската Алея на книгата, с няколко повече от миналата, когато бяха около 50. „Миналата година тя регистрира рекорден интерес  – като посещения на литературния кът и като покупки на книги. Около 30% ръст на продажбите отчитат колегите, което е чудовищен ръст“, отбеляза Василка Ванчева.


След като виждат успеха на инициативата във Варна, и други общини проявяват интерес да организират Алея на книгата и тя вече се провежда в Бургас и Пловдив, очаква се първото издание и в Добрич. 


„Основната цел на Алеята е книгата да отиде при хората, те да видят, че я има, буквално да се сблъскат в нея, за да не забравят да четат. Това е проблем, свързан с грамотността на нацията. Затова и Алеята се провежда в централната част на града. Така правят и в Западна Европа, откъдето сме заимствали идеята“, разказа още Василка Ванчева. 


С организирането на Алея на книгата Варна продължава традициите си, тъй като точно в морския град е организирано първото книжно изложение през 1927 година.


Полина Петрова
Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна