IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:58 | 26 юли 2015
Обновен: 11:34 | 7 септември 2024

Ликвидират корабостроителницата в Мангалия

Корейският гигант Daewoo изпитва сериозни финансови проблеми

По материала работи: Слав Велев
Ликвидират корабостроителницата в Мангалия

Корейският гигант Daewoo, който изпитва сериозни финансови проблеми, ще ликвидира свои дъщерни дружества в чужбина, съобщава Корейската банка за развитие. Сред списъка на банката е и най-голямата румънска корабостроителница – Daewoo Mangalia Heavy Industries, пише Maritime.bg.

 

Според банката се очаква морското корабостроително подразделение на Daewoo да отчете загуба от 3 трилиона вола, което означава, че третият най-голям корабостроител в света, ще се раздели със свои подразделения в чужбина за да ограничи допълнителни сривове. Тежките загуби за дружеството се дължат на срива при строителството на съдове за офшорната индустрия.

 

Daewoo държи 51% от акциите на корабостроителницата в Мангалия, които придоби преди 18 години. Собственик на останалата част от капитала е правителството на Румъния. Според неофициални данни, текущите задължения на корабостроителницата надхвърлят с голяма разлика активите й.

 

Към момента не е известно дали правителството на Румъния ще се намеси за да спаси завода, след като Daewoo обяви намеренията си да го напусне.

 

Коментари

Новини Варна