IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:59 | 26 юли 2015
Обновен: 00:26 | 24 август 2024

Туристи ще могат да бивакуват в Шабла срещу 2 лева на вечер

Търсят се туристически форми за компенсиране на къмпингуването

По материала работи: Деян Михайлов
Туристи ще могат да бивакуват в Шабла срещу 2 лева на вечер

Търсят се туристически форми за компенсиране на къмпингуването в Община Шабла. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна проф. Райна Бърдарева, кмет на Община Шабла.

Тя обясни, че туристите ще могат да бивакуват срещу два лева на вечер, тъй като двата къмпинга на територията на Шабла са почти заличени, бунгалата са унищожени, а лагерите са сринати. В района е имало и санитарна сеч, извършена от Горското стопанство, която допълнително е затрупала с клони района. Проф. Бърдарева посочи, че в момента къмпингите е невъзможно да бъдат използвани под каквато и да е форма. Това е довело до решение да се заложи на друга форма на туризъм бивакуване. По същество, тази туристическа форма е по-лесна, по-достъпна и по-приложима. Бивакът е сам по себе си място за нощуване на открито и не се изисква спазването на всички санитарни условия за къмпингуването. Проф Бърдарева уточни, че така или иначе, всички посетители, и българи и чужденци, си бивакуват, където решат. Понякога те се разполагат на самата плажна ивица. След тяхното пребиваване, за общината остава почистването на отпадъците. След реализирането на тази туристическа форма като официална, ще могат да се събират средства под формата на такси. Средствата от свия страна ще се насочат към назначаването на охрана, поддръжка на санитарни възли. Изготвена е схема за номериране на местата. Поръчани са и необходимите информационни табели. Проф. Райна Бърдарева коментира, че в община Шабла има много територии и тази нова форма на туризъм ще позволи на гостите да идват и да се разполагат спокойно, само срещу такса от 2 лева на вечер. Планира се единият бивак да приема гости в Крапец - вляво от къмпинга, вторият в Шабла, а третата площадка е в село Тюленово и вече функционира. Терените предлагат доста възможности и за каравани, и за разпъване на палатки.

Коментари

Новини Варна