IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:16 | 9 юли 2015
Обновен: 23:39 | 7 септември 2024

Варненските социални частично подкрепиха протеста

Само някои служители сложиха розова лентичка „Аз протестирам“, други се притесняваха да не загубят работните си места

По материала работи: Слав Велев
Председателят на синдикалната организация на КНСБ при Дирекция за социално подпомагане Варна Владимир Бучков с розовата лентичка „Аз протестирам“, която трябваше да носят служители в цялата страна. Снимка Пламен Гутинов.

Варненските социални частично подкрепиха националния протест, организиран от Федерацията на независимите синдикати на работещите в социалното подпомагане и социалните услуги при КНСБ. Репортерска проверка на „Черно море“ показа, че не всички служители сложиха розовата лентичка „Аз протестирам“ в уречения 9 юли. Тези, които не го сториха, споделиха, че се притесняват да не загубят работните си места. 
Въпреки че протестът е символичен и от социалните не се изискваше да напускат бюрата си, и имаха възможност да продължат да обслужват клиенти, някои от тях не се осмелиха да сложат знака на подкрепа към недоволството на колегите им в цялата страна. Според председателя на синдикалната организация на КНСБ при Дирекция за социално подпомагане Варна Владимир Бучков, много е трудно протестът да стане ефективен. „Тъй като наш работодател е Агенцията за социално подпомагане, чиято централа е в София, трябва 50% + 1 от работещите в цялата система да излязат на стачка, което в реалност може би няма да се осъществи“ – каза за „Черно море“ Владимир Бучков.


Социалните в цялата страна протестират срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. „Работните заплати от 2012 г. не са актуализирани. Нашата средна работна заплата за системата е 646 лв., включително и процентът за професионален опит. Това не мотивира хората за работа, да не говорим, че те са прекалено натоварени с несвойствени задачи, които са извън нашите задължения. Нямате си представа колко са натоварени социалните работници в отдела за хора с увреждания. А там са и на-лошите условия на труд. Аз самият щях да се нараня като ходих в отдела наскоро, защото се спънах в дупка на балатума, който покрива пода. Имайте предвид, че в този отдел ходят основно възрастни хора, които освен това са и болни. Не може да се работи в подблокови пространства, които не са ремонтирани от много години и това да са европейски условия на труд“ – подчерта Владимир Бучков. Запитан в какво се изразяват несвойствените задачи, които служителите трябва да изпълняват, той поясни, че става въпрос за раздаване на винетки на хора с увреждания, което трябвало да се извършва от служителите на Агенция пътна инфраструктура. Друго от несвойствените задължения, с което са натоварени социалните,  по думите на г-н Бучков било раздаването на помощно-технически средства на хората с увреждания, което пък било задължение на Националната здравно-осигурителна каса.  


Според Владимир Бучков министър Ивайло Калфин е силно ангажиран с проблемите на работещите в социалната сфера и смята, че трябва да им се помогне. Вицепремиерът лично посетил Дирекцията във Варна и се срещнал с хората при последната си визита в морската столица.


Един от мотивите за протеста на социалните са лошите условия на труд, които били неподходящи и за ползвателите на помощи, които дори нямало къде да седнат, когато посещават бюрата на Дирекцията.

 

Дори балатумът на пода е скъсан и е опасен за посетителите, които са възрастни и болни хора, подчерта Владимир Бучков.
 

Полина Петрова
снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна